fbpx

1 op de 3 ov-chipkaarten kwijt of verlopen

02 jan 2015 16:32

Eén op de drie ov-chipkaarten in Nederland is verlopen of kwijt. Van de ongeveer 21,9 miljoen geproduceerde kaarten zijn er 14,6 miljoen actief. De overige zeven miljoen zijn kwijtgeraakt of verlopen, maakte het bedrijf Translink vrijdag bekend.

Wie zijn of haar chipkaart heeft verloren, kan via de website ov-chipkaart.nl een vervangende aanvragen. Gemiddeld ligt er dan binnen drie werkdagen een nieuwe chipkaart op de deurmat. Dat kost elf euro. Op dat beleid is kritiek, want een nieuwe ov-chipkaart kost slechts 7,50 euro, en de productiekosten van de kaart zijn naar verluid nog veel lager. Een vervangende ov-chipkaart is duurder omdat het saldo van de verloren chipkaart kan worden teruggestort naar de bankrekening.

Het bedrijf Translink is verantwoordelijk voor het in- en uitchecken en het opladen van saldo en maakte vrijdag haar jaarcijfers bekend. Daar kwam onder meer uit dat in 2014 2,1 miljard transacties, zoals inchecken, uitchecken en opladen, zijn verwerkt. Dat is een stijging van ongeveer dertien procent ten opzichte van 2013.

In 2010 was Translink nog verantwoordelijk voor 900 miljoen transacties en in 2009 250 miljoen. De opheffing van het papieren kaartje in juli bij NS heeft er mede voor gezorgd dat het aantal is toegenomen. Ook is het aantal verkochte ov-chipkaarten gestegen. NS had in de zomer een actie waarbij de ov-chipkaart voor slechts 2 euro gekocht kon worden. Een half miljoen keer is daarvan gebruik gemaakt. Op alle ov-chipkaarten samen staat een bedrag van zo´n 115 miljoen euro.

(c) Novum / Treinreiziger.nl