fbpx

11 spoormensen aangeklaagd om Spaanse treinramp

13 mei 2014 19:17

Een Spaanse onderzoeksrechter heeft vrijdag 11 voormalige medewerkers van railbeheerder Adif in staat van beschuldiging gesteld, onder wie een voormalig directeur van de Spaanse spoorbeheerder. Hun wordt nalatigheid verweten na de treinramp die in juli 2013 in het Spaanse Santiago de Compostella aan 79 mensen het leven heeft gekost.

De veiligheidssystemen op de hogesnelheidslijn waren volgens de rechter zo gebrekkig dat reizigers een "onaanvaardbaar risico´´ liepen. Tot nu toe was alleen de machinist aangeklaagd, die met 192 kilometer per uur door een bocht was gereden. Op die plek mag maximaal 80 kilometer per uur worden gereden.

Maandag werd bekend dat ook in Canada drie spoormedewerkers worden aangeklaagd. Niet vanwege het ongeluk in Spanje, maar vanwege een eerdere Canadase treinramp. De Canadese autoriteiten hebben ook het spoorbedrijf Montreal, Maine and Atlantic Railway in staat van beschuldiging gesteld. Hen wordt dood door nalatigheid verweten bij een treinramp afgelopen zomer in het Canadese Lac-Megantic, waarbij 47 mensen omkwamen.

Bij die treinramp ontspoorde vorig jaar een goederentrein met brandbare stoffen. De trein was uit zichzelf gaan rijden en ontspoorde vlakbij de grens met de Verenigde Staten. De trein was op de handrem gezet, maar die bleek bij nader onderzoek onvoldoende remkracht te hebben.

(c) ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *