fbpx

150.000 bezoekers voor tentoonstelling Royal Class

06 sep 2010 18:55

Ruim 150.000 bezoekers bezochten de afgelopen maanden de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’ in het Spoorwegmuseum. Dit is een stijging van 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de tentoonstelling waren in totaal twaalf koninklijke treinen te zien. De rijtuigen vertrekken deze week per spoor en vrachtwagen uit het museum. Vanaf 14 september is de eigen collectie van het museum weer te zien.

Zondag 5 september was de laatste dag van de tentoonstelling ‘Royal Class, vorstelijk reizen’. De tentoonstelling werd op 14 april feestelijk geopend in bijzijn van koningin Beatrix. Voor het eerst in de historie waren twaalf koninklijke rijtuigen van vorstenhuizen uit heel Europa in één tentoonstelling te bezichtigen. 

Onderzoeksbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy deed een bezoekersonderzoek, de tentoonstelling werd gemiddeld gewaardeerd met een 8,5. Bijna de helft van de bezoekers kwam speciaal voor de tentoonstelling en 61% van de bezoekers was vrouw. Ook kwamen er meer bezoekers met de trein (44%) dan met de auto (41%). Bijna 1 op de 3 bezoekers kwam uit de provincie Utrecht, gevolgd door de provincies Noord-Holland (19%), Noord-Brabant en Gelderland (beide 16%). De drukste dagen waren 1 mei (2594 bezoekers) en 29 augustus (2782 bezoekers).

De nieuwe tentoonstelling van het Spoorwegmuseum heet ‘Sporen over Zee’ en gaat over de boottreinverbinding van Nederland naar Engeland. ‘Sporen over Zee’ start op 13 oktober.