fbpx

175e verjaardag gevierd met historische treinen

20 sep 2014 16:48

Precies 175 jaar geleden reed op 20 september 1839 de eerste trein vanaf het net buiten Amsterdam gelegen treinstation d´Eenhonderd Roe naar Haarlem. Een replica van de eerste stoomlocomotief, De Arend, is speciaal voor de viering van 175 jaar spoor naar Amsterdam gebracht.

De replica die normaal in het Spoorwegmuseum staat, werd onder brede belangstelling onthuld. Daaraan voorafgaand ging een voorstelling waarbij met enige zelfspot de geschiedenis van de spoorlijn werd uitgebeeld. Veel nietsvermoedende reizigers keken met belangstelling naar de voorstelling, die om 12.30 uur begon.

Ook duizenden reizigers wilden een ritje maken met een historische trein tussen Amsterdam Centraal en Haarlem. Veel spoorliefhebbers hadden hiervoor een kaartje gereserveerd, waardoor enkele ritten vooraf uitverkocht waren. Toch konden ook veel spontane reizigers nog mee in sfeervolle treinen als de “Blokkendoos”, “De Rode Duivel, “De Hondekop” en “De Blauwe Rijtuigen”. Een uur voor de laatste rit hadden hier al meer dan 6.000 mensen gebruik van gemaakt.

 

De Rode Duivel door Edwin Berends op de foto gezet.

Tijdens het evenement werd eveneens de Groene Trein onthuld. Een bestaande dubbeldekker heeft een groene huisstijl gekregen, om daarmee het schone imago van de trein uit te beelden. Vanaf 2018 rijden alle Nederlandse treinen op groene stroom.

Nedtrain Haarlem opende vanwege het 175-jarig bestaan van het spoor eveneens haar deuren. Meer dan 5.000 geïnteresseerden bezochten de open dag. Verder brachten 700 mensen een bezoek aan de Koninklijke wachtkamer in Haarlem.

Toch hebben de meeste reizigers niets gemerkt van het 175-jarig jubileum. Op een enkel station werd treindrop uitgedeeld, maar op de meeste stations was het een dag als ieder ander, met daarbij de gebruikelijke weekendwerkzaamheden. Ook de oudste spoorstad van Nederland, Haarlem, had te maken met werkzaamheden. Zo reden er tussen Haarlem en Voorhout geen treinen en was de dienstregeling tussen Amsterdam en Haarlem aangepast.

Trans Link Systems – uitgever van de OV-chipkaart – viert het 175 jarig bestaan met eveneens een groot onderhoud, waardoor er zaterdag vanaf 17:00 uur tot zondagochtend 10:00 uur geen OV-chipkaart bestellingen afgehaald kunnen worden. Ook de website ov-chipkaart.nl ligt plat.

In Utrecht viert het Spoorwegmuseum geheel in stijl het jubileum. Daar wordt de verjaardag afgesloten door een optocht van allerlei bijzondere stoommachines die vanaf 18.00 uur door de binnenstad van Utrecht trekt. Wie het feestje zaterdag heeft gemist kan zondag nog wel terecht bij het Spoorwegmuseum. Daar is onder andere stoomlocomotief Bello aanwezig, die zijn 100e verjaardag viert. Ook maakt een stoomtrein van De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij korte ritjes op een stuk afgesloten spoor bij het museum.

Archieffoto van het Spoorwegmuseum van een eerdere optocht met stoommachines.

Sinds de eerste trein in 1839 is het spoor fors uitgebreid. Inmiddels ligt er 7000 kilometer spoor in ons land en dagelijks maken reizigers 1,1 miljoen treinritten. De verjaardag van 175 jaar spoor wordt door Railforum georganiseerd namens meer dan zestig bedrijven uit de spoorsector. Ook Treinreiziger.nl is partner van het jubileum. Het hoogtepunt van de activiteiten is de Spoorparade, die in de herfstvakantie in oktober in Amersfoort wordt gehouden. 

Vanwege het 175-jarig bestaan zijn er een aantal speciale producten uitgekomen. Zo is er een 4-delige DVD genaamd 175 jaar Spoor en is er een andere DVD over de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen. Uitgeverij WBooks geeft heeft het officiële jubileumboek uit: Het grote Spoor Boek, een enorm fotoboek. PostNL heeft tot slot een speciaal vel 175 jaar spoorwegen postzegels uitgebracht.

Trailer DVD 175 jaar spoor

Enkele foto´s van 175 jaar spoor