fbpx

20 New Pendolino-treinen van Alstom voor Poolse spoorwegen

31 mei 2011 17:21

De Poolse spoorwegexploitant PKP Intercity, verantwoordelijk voor het langeafstandsvervoer van passagiers, heeft Alstom een contract ter waarde van € 665 miljoen gegund voor de levering van 20 hogesnelheidstreinen. Ook het volledige onderhoud gaat Alstom uitvoeren. De eerste nieuwe treinen moeten in 2014 geleverd worden.

PKP Intercity gaat de treinen inzetten op bestaande trajecten in Polen: Warschau – Gdansk -Gdynia, Warschau – Krakow, en Warschau – Katowice. De reistijd zal hierdoor aanmerkelijk worden verkort. De treinstellen rijden in 2,5 uur van Warschau naar Gdansk, en in iets meer dan 2 uur van Warschau naar Krakow of Warschau naar Katowice en vice versa.

De Pendoline treinstellen krijgen elk 7 wagons. Overeenkomstig de specificaties van PKP zullen de treinen geen kantelsysteem krijgen. De maximumsnelheid bedraagt 250 km/u en de treinen bieden ruimte aan maximaal 402 passagiers. Ze worden gebouwd in de Alstom-vestiging in Savigliano (Italië), waar al meer dan 30 jaar de productie van Pendolino-treinen plaatsvindt.

De New Pendolino-treinen maken deel uit van Alstoms ondernemingsstrategie gericht op duurzame ontwikkeling: ze zijn 95% recyclebaar en uitgerust met elektrische remsystemen die tot 8% energiebesparing mogelijk maken en zo’n 97% van de energie kunnen terugvoeren naar het bovenleidingsysteem voor hergebruik.

Verder was geluidsreductie een specifiek aandachtspunt om te voldoen aan de nieuwe Europese norm. De trein is gestroomlijnd om het lawaai via het dak te beperken, het ontwerp van de uiteinden is aerodynamisch geoptimaliseerd en de geluidsisolatie onder de carrosserie is uitgebreid.