fbpx

280 treinen opgeheven door verdachte situaties in 3 dagen

29 mrt 2016 1:02

Vorige week dinsdag, woensdag en donderdag zijn er in totaal 280 treinen opgeheven als gevolg van politie inzet bij verdachte situaties. Dat blijkt uit een analyse van het Treinreiziger.nl en het AD

Sinds de aanslagen in Brussel zijn er meer verdachte situaties gemeld dan gebruikelijk. Politie-woordvoerder Roland Ekkers bevestigt dat tegenover het AD. "Een koffer die eerder geen gefronste wenkbrauw veroorzaakte, doet dat nu wel." Ook de NS beamen dat mensen eerder overgaan tot actie. NS-woordvoerder Martijn Kamans: "Als gevolg van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel is iedereen extra alert en waakzaam. Dat geldt ook op het spoor."

Doordat reizigers extra oplettend zijn bij verdacht gedrag en vergeten koffers, zijn verschillende stations vorige week ontruimd en treinen stopgezet. In totaal gaat het om zeker 280 treinen die niet reden. Dinsdag, vlak na de aanslagen, konden er bijvoorbeeld uren lang geen treinen rijden rond Hoofddorp. Daardoor was ook de luchthaven Schiphol moeilijk bereikbaar. Alleen daardoor werden al 180 treinen opgeheven.

Nog eens zo´n 40 treinen werden dinsdag rond Amersfoort opgeheven, toen er naar verluidt met een IS-vlag op het station werd gezwaaid. Woensdagvielen er rond Maastricht 15 treinen uit, vanwege een verdachte man met een koffer. Donderdag was het de beurt aan station Arnhem na de vondst van twee verdachte koffers, waardoor ruim 30 treinen uitvielen. Ook tussen Amersfoort – Apeldoorn en Den Haag – Delft werd het treinverkeer door de politie stilgelegd vanwege verdachte situaties.

In het AD reageert Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid op de ontwikkelingen. "De consequenties van slordig omspringen met spullen zijn nu enorm, want men staat op scherp. Niemand durft iets verdachts te laten lopen. Dus mensen: let juist nu beter op uw spullen."

Het gebeurt overigens vaker dat reizigers direct na een aanslag extra alert zijn en vaker verdachte situaties melden.