fbpx

30 FTE bij NS bezig met parlementaire enquete Fyra

De Nederlandse Spoorwegen zullen volledig meewerken met de parlementaire enquête. NS heeft dertig medewerkers vrijgemaakt om alle informatie van het spoorbedrijf over te dragen aan de parlementaire enquêtecommissie. Dat maakte Merel van Vroonhoven – die vanuit de NS-directie de Fyra Taskforse heeft geleid – vrijdag bekend.

 

Van Vroonhoven benadrukte opnieuw dat NS lessen heeft getrokken uit het Fyra-drama. "We hebben geleerd dat reizigers keuze willen. Keuze tussen snelle en langzame treinen. Bij het maken van het alternatieve Fyra-plan hebben we veel met overheden en reizigersorganisaties gesproken, waarvoor dit plan op veel draagvlak kon rekenen. Maar dat hadden we natuurlijk vooraf moeten doen" zegt Vroonhoven.

Daarnaast somt Van Vroonhoven nog tal van lessen op die getrokken zijn. Bijvoorbeeld dat er altijd een plan B moet zijn en dat NS zich vooral moet richten op waar ze goed in is, en andere tereinen aan partners moet overlaten. Zoals nu gebeurt: NS gaat zelf geen hogesnelheidstreinen meer rijden, dat wordt overgelaten aan Thalys en Eurostar. NS gaat zelf alleen maar snelle intercity´s inzetten.

Van Vroonhoven begrijpt dat reizigers teleurgesteld zijn in NS. "Maar het gaat inmiddels weer de goede kant op. Tussen december 2012 en december 2013 is het aantal treinreizigers tussen Nederland en België weer gegroeid met zes procent."

De Fyra-lessen worden momenteel toegepast bij de aanschraf van nieuwe Sprinters en nieuw intercitymaterieel. Daarvoor heeft het bedrijf een speciaal programma opgericht.