fbpx

4000 handtekeningen voor treinverbinding Weert-België

19 jul 2013 18:51

Vierduizend handtekeningen zijn vrijdagochtend aangeboden aan vertegenwoordigers van NS en NMBS in Weert. Met de handtekeningenactie wilden reizigersorganisaties uit Nederland en België aandacht vragen voor de treinverbinding tussen het Nederlandse Weert en het Belgische Hamont. Dit station ligt op slechts 700 meter van de Nederlandse grens en zo’n 9 kilometer van Weert.

Volgens initiatiefnemer Tom Brouwers kan de lijn eenvoudig doorgetrokken worden omdat er al een niet-gebruikte spoorverbinding ligt. Brouwers startte eind 2012 een burgerinitiatief voor de verbinding. De vierduizend handtekeningen die hij daarvoor inzamelde zijn vrijdag aangeboden aan Mireille van Balen, regiodirecteur Antwerpen van de NMBS en Jeroen Alting von Geusau, regiodirecteur Zuid van de Nederlandse Spoorwegen.

Bij het aanbieden waren ook wethouder Frans van Eersel (Weert), wethouder Frans Strik (Cranendonck) en burgemeester Theo Schuurmans (Hamont-Achel) aanwezig. In de petitie worden de Nederlandse en Belgische spoorwegen opgeroepen werk te maken van de verbinding. Vanaf december 2013 wordt de Belgische lijn vanuit Antwerpen naar Neerpelt doorgetrokken tot aan Hamont. Daarmee komt de trein weer een stuk dichter bij Nederland. De infrastructuur om door te rijden naar het Nederlandse Weert is grotendeels aanwezig via spoortraject de IJzeren Rijn, een traject dat niet in gebruik is.

Binnenkort wordt vanuit de provincie Limburg een onderzoek opgestart om de haalbaarheid van de verbinding nader te onderzoeken. De Nederlandse en Belgische spoorwegen zullen hun medewerking verlenen aan het onderzoek.

Foto´s: Weertdegekste.nl