fbpx

9292 werkt aan realtime reisgegevens

03 jun 2011 19:00

Vanaf deze maand worden de bustijden van Connexxion realtime zichtbaar bij 9292. De verwachting is dat andere vervoerders dit voorbeeld snel zullen volgen. 9292 wil nog dit jaar 90% van alle actuele vertrekinformatie van trein, tram, metro en veerboot via haar systemen aanbieden. Dat meldt 9292 in haar relatiemagazine REISwijzer.

In eerste instantie komen de actuele vertrektijden nog niet in de reisplanner, maar alleen op een speciale pagina. Daarmee is 9292 inmiddels gestart, eind juni moeten alle 28 Connexxion gebieden realtime te vinden zijn op de speciale 9292 pagina. Actuele treintijden zijn overigens al sinds november op 9292ov.nl te vinden.

Prioriteitenlijst
Voor 9292 directeur Albert Quarles van Ufford is het volledig maken van de real time dataset een onmisbaar speerpunt. "Als we echt iets willen gaan betekenen voor consumenten, vervoerders en overheden staat dat doel hoog op de prioriteitenlijst". Hij constateert met genoegen dat vervoerders in toenemende mate bereid zijn tot levering van de actuele data. “Met die data kunnen we prachtige producten maken voor reiziger" vult Quarles van Ufford aan.

Nationale Databank OV 
Op het gebied van reisinformatie zijn er veel ontwikkelingen geweest. Zo laat het ministerie van Infrastructuur nu een Nationale Databank Openbaar Vervoergegevens (NDOV) ontwikkelen. Voormalig minister Eurlings bepaalde eerder dat het NDOV vooralsnog niet wordt ingericht door 9292. Quarles van Ufford: "We laten ons niet meer (mis)leiden door zaken als GOVI en NDOV. De discussie over het NDOV heeft wel de realtime reisinformatie op de kaart gezet".

OV-data
De directeur van 9292 vraagt zich af of het vrijgeven van ruwe data nu de oplossing is om alle mobilisten te voorzien van de correcte reisinformatie. "Maar de beweging om OV-data vrij te geven is een feit en kan absoluut innoverende applicaties opleveren. Wij hebben ons afgevraagd welke rol wij hierin kunnen vervullen en zijn tot de conclussie gekomen dat wij de aangewezen partij zijn om de bron van de OV-data te worden". 
Quarles van Ufford vervolgt "Met de database die wij beschikbaar gaan stellen, vervullen wij nog dit jaar de feitelijke rol van een nationale database voor openbaar vervoerdata. 9292 als nationale database dus. Puur gericht op reisinformatie".

Europa
Overigens zijn er ook nog andere ontwikkelingen. Zo wil 9292 dit jaar lid worden van EU-Spirit. Dit moet een internationale koppeling tussen OV-reisplanners mogelijk maken. Daardoor kan 9292 in de toekomst mogelijk ook reisadviezen van deur tot deur geven van een Nederlands adres naar een adres in bijvoorbeeld Denemarken. De software van EU-Spirit is ontwikkelt door HaCon, het bedrijf dat ook de Hafas reisplanner voor de Duitse spoorwgen ontwikkelde.