fbpx

Aanleg Noord-Zuidlijn had niet genomen mogen worden

15 dec 2009 10:49

 (Novum) – De gemeente Amsterdam had nooit mogen besluiten de Noord-Zuidlijn aan te leggen. Amsterdam had niet de kennis in huis om de risico´s goed in te kunnen schatten. Dat concludeert de enquêtecommissie die moest uitzoeken hoe het zo uit de hand kon lopen met de metrolijn, meldt de Volkskrant dinsdag.

Fragment NOS

De conclusies van de commissie worden dinsdag gepresenteerd, maar de krant heeft al een blik mogen werpen op het rapport en weet al te melden dat de technische, organisatorische en financiële risico´s ondergeschikt waren aan de wens van de politiek de metrolijn aan te leggen.

Toenmalig wethouder Geert Dales (VVD) heeft de gemeenteraad daarbij onvoldoende gewezen op de risico´s. Hij stuurde wel veel papieren naar de raad, maar op basis daarvan kon de raad nooit een goed beeld krijgen van de situatie. De raad had dit niet moeten toestaan, maar deed dit wel.

De projectorganisatie miste daarbij ervaring en autoriteit en ambtenaren schoten tekort. Het college heeft ook nog eens het metroplan niet laten beoordelen door deskundigen.

Verder is onvoldoende stilgestaan bij de mogelijke overlast van de aanleg van de metrolijn voor de inwoners van Amsterdam. Die is volgens de commissie echter groot.

De problemen werden tijdens de bouw steeds vooruit geschoven, waardoor niemand meer wist wat er echt aan de hand was. De gemeenteraad had moeten ingrijpen.

De aanleg van de Noord-Zuidlijn kost naar schatting 1,7 miljard euro meer dan beraamd, en loopt tenminste zes jaar vertraging op.