fbpx

Aanslag in Thalys Amsterdam – Parijs

21 aug 2015 20:23

In de Thalys Amsterdam – Parijs heeft een schietpartij plaatsgevonden. De verwondingen van de drie mensen die gewond zijn geraakt bij de aanslag vallen mee. Volgens de prefect van het departement Pas-de-Calais is slechts één van de mensen gewond geraakt door één of meerdere kogels. Het tweede slachtoffer werd verwond door een mes.

  • Update: er komen toch berichten binnen dat twee gewonden er slecht aan toe zijn. Eén van hen zou zelfs in levensgevaar zijn.

Een derde gewonde, de bekende Franse acteur Jean-Hugues Anglade, was niet bij het incident betrokken. Hij verwondde volgens de prefect zijn hand toen hij het alarmglas in sloeg. De vermoedelijke dader werd overmeesterd door passagiers, naar verluidt Amerikaanse mariniers.

Buitenlandse Zaken weet nog niet of er Nederlanders zijn onder de gewonden. Dat wordt uitgezocht, aldus een woordvoerder. De Franse politie vermoedt dat sprake is van een terreuraanslag, zo meldt nu.nl.

Een kleine vierhonderd van de vijfhonderd reizigers van de Thalys waarin de aanslag werd gepleegd, zijn opgevangen in sporthal Giraudon in Arras. Die hal ligt vlakbij het station waar de trein naar toe werd geleid. Volgens het Franse medium La Voix du Nord wordt daar nogmaals hun identiteit vastgesteld. Dat gebeurde eerder al bij het verlaten van de trein. Voor de passagiers, van wie vele in shock zijn, staat water en eten klaar. Het is nog niet bekend of en wanneer zij hun reis kunnen vervolgen.

De Franse president François Hollande heeft zijn medeleven uitgesproken met de gewonden. "Ik spreek mijn steun uit voor de gewonden van de aanval in de trein van Amsterdam naar Parijs. Er zal alles aan worden gedaan om dit drama op te helderen´´, meldde hij op Twitter.

De Thalys vertrok vanmiddag om 15:17 uur uit Amsterdam Centraal en heeft vervolgens in Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Brussel gestopt. Uit Brussel Zuid is de trein om 17:13 uur vertrokken. Volgens een woordvoerster van Thalys opende de dader om 17.50 het vuur. Op dat moment reed de trein bij Oignies, 30 kilometer ten noorden van Arras. De trein is na het incident naar Arras gereden. Om 18:35 uur had de trein eigenlijk in Parijs moeten aankomen.

De Thalys rijdt circa 9x per dag tussen Amsterdam en Parijs en 2x per dag tussen Amsterdam en Lille. Daarnaast rijdt het bedrijf nog een aantal andere treinen. Dagelijks vervoert het bedrijf naar eigen zeggen 20.000 treinreizigers.

(c) ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *