Aantal treinreizigers neemt (beetje) toe: zorg bij spoorwegpersoneel

Onder conducteurs en machinisten heerst angst voor een te forse toeloop van het aantal treinreizigers als de reguliere dienstregeling in het openbaar vervoer vanaf 1 juni weer wordt hervat. Het spoorwegpersoneel vreest dat treinen voller raken dan de afgesproken capaciteit van 40 procent. Dit zegt bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

Bezorgdheid

“We zien altijd onmiddellijk een toename van het aantal reizigers, steeds na iedere versoepeling van de coronamaatregelen. Een goed voorbeeld daarvan is afgelopen zaterdag, toen het misging op Amsterdam CS met treinreizigers die allemaal naar het strand wilden afreizen”, zegt Eilert. Overigens is niet iedereen het met die kritiek eens. Critici stellen dat de treinen relatief kort waren, terwijl treinen normaal gesproken bij mooi weer verlengd worden.

Eilert: “De angst onder spoorwegpersoneel is de verwachte toeloop van het aantal reizigers na 1 juni. De vraag die de vakbonden bij de vervoerders NS, Arriva en Qbuzz hebben uitstaan is hoe ze de 40 procent gaan handhaven.” NS kondigde eerder aan dat handhaven waarschijnlijk vooral een taak zal zijn van de zogenoemde Veiligheid & Service teams.

Werkbezoek Rutte

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat brachten woensdag een werkbezoek aan het Centraal Station in Den Haag, waar ze spraken met NS-personeel over hun zorgen over de toenemende drukte in de trein. “Hoewel de dienstregeling per 1 juni weer volledig is, betekent het niet dat dat volledige bezetting mogelijk is”, liet Rutte na afloop van het werkbezoek weten.

“Om te zorgen dat er genoeg ruimte is om veilig te reizen, zal maximaal 40 procent van zit- en staanplaatsen beschikbaar zijn. Reis dus alleen met het OV als het écht noodzakelijk is.”

Meer reizigers

Het was vrijdag (8 mei) het drukst in het openbaar vervoer sinds premier Mark Rutte eind maart de ‘intelligente lockdown’ afkondigde. Er werd in totaal 830.000 keer ingecheckt. Sinds vorige week woensdag stapten duidelijk meer mensen in de bussen, trams, metro’s en treinen, maar nog lang niet zoveel als vanouds. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en OV-chipkaartbedrijf Translink.

Dinsdag checkten reizigers 820.000 keer in met hun OV-chipkaart. Dat waren er 10.000 minder dan het record van vrijdag. Maar de oude niveaus worden nog niet gehaald. Ter vergelijking: in 2019 checkten op een vergelijkbare dinsdag 4,5 miljoen mensen in. Mensen checken soms meerdere keren in per reis.

Reizigers gebruiken het openbaar ook weer vaker in de weekenden. Zaterdag stapten voor het eerst (in het weekend) sinds het openbare leven goeddeels werd stilgelegd 500.000 mensen in een bus, tram, metro of trein. Ook zondag was het in weken niet zo druk. Toch zijn de verschillen met de weken ervoor niet heel groot.

In de regio Den Haag was het volgens HTM zelfs drukker dan doordeweeks, vermoedelijk vanwege het goede weer. Daarom zette de vervoerder extra trams in om de passagiers beter te spreiden.

© ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 14 mei 2020 12:25

Share

Recent Posts

Limburg eist meer geld van nieuw kabinet voor internationale treinverbindingen

De provincie Limburg eist meer geld van het aanstaande kabinet om grensoverschrijdend treinverkeer te verbeteren.…

17 uur terug

Voor het eerst helemaal geen treinen naar Amsterdam Centraal vanwege werkzaamheden

Zaterdag 29 juni rijden er geen treinen van en naar Amsterdam Centraal. Het is voor…

23 uur terug

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste…

2 dagen terug

Bizarre beelden: hoog water hindert (trein-)verkeer naar Zermatt

Zwitserland kampt met overstromingen door hevige regenval en smeltwater. Vanwege de weersomstandigheden is het treinverkeer…

4 dagen terug

Nightjet naar Wenen in de toekomst mogelijk via Deventer

NS en de Oostenrijkse spoorwegen onderzoeken of de Nightjet naar Wenen vanaf december 2025 kan…

4 dagen terug

Negen van de tien vrouwen voelen zich onveilig op stations

Vrouwen voelen zich onveilig in het ov en op stations en vermijden deze plekken, blijkt…

5 dagen terug