Rover bezorgd over alle regels in openbaar vervoer

Reizigersvereniging Rover is bezorgd dat er met het protocol dat de OV-sector heeft opgesteld een brij aan maatregelen ontstaat. Volgens de reizigersvereniging brengen de voorschriften geen duidelijkheid voor de reiziger.

OV-protocol

“We zien een enorme lappendeken aan maatregelen ontstaan, wat het vertrouwen in het OV niet ten goede komt”, stelt Rover-directeur Freek Bos. Rover is teleurgesteld in het OV-protocol dat de sector later donderdag aan de Tweede Kamer stuurt. Zo is er geen besluit genomen over waar reizigers in bus of tram kunnen plaatsnemen en is het niet bekend of er extra capaciteit wordt ingezet.

Ook is er nog weinig duidelijk over hoe de maatregelen rekening houden met reizigers met een beperking. De reizigersvereniging had tijdens de besprekingen van het protocol tevergeefs gepleit voor uniformiteit bij de te nemen maatregelen en de communicatie daarover. “Vervoerders willen maatwerk leveren, maar dit leidt nu alleen nog tot verwarring”, concludeert Bos.

Eerdere oproep

Rover heeft de staatssecretaris al eerder opgeroepen de regie te nemen en blijft dit herhalen. “Het kan straks niet zo zijn dat in de gele trein andere leefregels zijn dan in de blauwe trein. Dan wordt het voor reizigers onmogelijk deze na te leven.”

This post was last modified on 14 mei 2020 12:20

Bekijk reacties

 • Wel smoellapjes in het OV. Een mobielhandhavingsteam (vliegende keep met 2 personen) invoeren). Wie een overtreding begaat akuut bekeuren en bij aankomst op een halte of station uit de trein, tram, enz. verwijderen.

  • sommigen zijn altijd van de rechte lijn, totdat men zelf een fout begaat.
   Want die bekeuring krijgt niet die jonge gast met grote bek maar wel die meneer of mevrouw die toevallig iets gegeten of gedronken heeft en even dat mondkapje verwijderd heeft.
   Fijn zo'n reactie

   • Inderdaad, enorm zwart/wit gaan handhaven werkt niet krijg je alleen maar escalatie van. Iets wat je absoluut niet wil in het openbaar vervoer.

  • Handhaven wordt lastig. Mondkapjes vallen onder gezichtsbedekkende bekleding. Daar is een verbod in Nederland. Dus voor welke overtreding ga je dan?

  • Ik ben blij dat het nu geen oorlog is, want dan denk ik dat ik hier heel erg bang van zou worden.. Vreselijk die 'bevel is bevel'-mensen. Vind je het gek dat niemand meer het OV in gaat, als dit er de mindset is?

  • En het liefst nog even tegen de muur zetten zeker! man, man. zinloze mondkapjes, want ze mogen aan geen enkel keurmerk voldoen. scheinveiligheid die ook nog eens in strijd is met de wetgevind. zie wet gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding. oh ja, en voor u gaat na papegaaien. het tweede lid heeft een uitzondering voor het geval het dient ter bescherming van lichaam ivm gezondheid en veiligheid. Dat betekend dus niet dat het daarmee een verplichting is. en mocht dit al het geval zijn, dan vallen niet medische en dus volstrekt zinloze huisvlijt troep daar zeker niet onder.

 • Neem een voorbeeld aan Mark Rutte: "Er wordt vanuit de Europese Unie alleen geen strafprocedure in gang gezet als landen zich er ook na deze waarschuwing niet aan houden. "Dan kunnen wij nog even doorgaan met de vouchers", concludeerde Rutte." Bron: Nu.nl 13 mei 2020.

  Met andere woorden: regels waar geen sancties op staan kunnen we aan onze laars lappen.

  • Dat dacht ik eerst ook, maar de aanwijzing van de minister aan ILT om tijdelijk niet te handhaven, op de verplichting tot terugbetaling binnen 7 dagen, is met onmiddellijke ingang ingetrokken.

  • @ Karel
   Dat was inderdaad even een inkijkje in de liberale principes.
   Maar, hij heeft er nu al geen herinnering meer aan hoor!

 • En hoe is rovere aan dat bushalte bord gekomen? Je ziet ze wel eens staan. Dan zijn ze gestolen door een aso die dan in een tuin belanden of ze zijn door personeel meegenomen om ze uit de vernietiging te houden. Voor zover dat legaal is geweest. Het is ook medeneming.

  • Dr zal heus wel een vervoerder deze beschikbaar hebben gesteld ,niet iedereen is een aso

 • Gewoon je mondkapje opzetten in de bus of trein.De bescherming van het personeel komt op de allereerste plaats want zij moeten werken en hebben geen keuze.Als het je als passagier niet bevalt stap je maar niet in zo simpel is het.

  • Ik stap vanaf 1 juni ook niet meer in. En als iedereen die het er niet mee eens is dat zou doen, hebben die medewerkers binnen de kortste keren geen inkomen meer.

   Of ze dan beter af zijn dan met een griepje van een dag of twee?

Share

Recent Posts

Arriva wil treindienst (Groningen -) Amsterdam – Parijs, 2x per dag

Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent…

4 uur terug

Nightjet naar Amsterdam geëvacueerd wegens brand in Oostenrijkse tunnel

Vanwege een brand in een tunnel hebben Oostenrijkse hulpdiensten vannacht 151 reizigers uit de Nightjet…

4 uur terug

Boete voor NS vanwege uitgedunde dienstregeling

NS krijgt een maximale boete van 1,5 miljoen euro opgelegd omdat de spoorvervoerder de dienstregeling vorig jaar…

2 dagen terug

Amsterdams treinverkeer voorlopig uit Utrecht geregeld

Sinds maandagmorgen wordt het treinverkeer in en rond Amsterdam vanuit Utrecht geregeld. Deze uitwijklocatie draait stabiel…

2 dagen terug

OVpay nu volledig uitgerold in Nederland

Reizen met het OV kan nu ook in de regio Rotterdam met de bankpas. Vanaf…

2 dagen terug

Eurostar blijft hoop houden op directe trein Amsterdam – Londen

Eurostar blijft met NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat in gesprek om…

3 dagen terug