fbpx

Aanvaller conductrice geobserveerd in kliniek

16 jun 2015 13:43

Een 27-jarige man die op 6 maart een conductrice van de Nederlandse Spoorwegen ernstig mishandelde in Hoofddorp, wordt ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Dit besliste de rechtbank in Haarlem dinsdagmorgen tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

De 44-jarige Amsterdamse liep bij de mishandeling diverse breuken in haar gezicht op en moest worden geopereerd. Ze kon zich later niets meer van de mishandeling herinneren. Volgens de politie wist ze alleen nog dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas een lastige reiziger tegenkwam die de trein niet uit wilde.

Het incident leidde binnen en buiten de NS tot diepe verontwaardiging en was voor treinpersoneel in het hele land aanleiding om actie te voeren. Directie en ondernemingsraad van de NS vroegen extra veiligheidsmaatregelen. Datzelfde deden de vakorganisaties. Dat heeft ertoe geleid dat de ov-chipkaart-poortjes op diverse stations eerder sluiten en dat een aantal stations een stationsagent krijgt.

Het proces tegen de 27-jarige verdachte, die kort na het voorval werd opgepakt, gaat op 28 augustus verder.

Vandaag haalde overigens een nieuw incident het nieuws: een 42-jarige man uit Veendam blijkt maandagavond in Zwolle te zijn aangehouden voor bedreiging en belediging van treinpersoneel van de NS. De man kreeg in de trein ruzie met een medereiziger over een opmerking. Toen de conductrice tussenbeide wilde komen, bedreigde de Veendammer de conductrice met de dood. Op het station in Zwolle hielden gealarmeerde beveiligers van het spoorwegbedrijf de man vervolgens staande om hem over te dragen aan de politie. Hierop beledigde hij de beveiligers.

(c) ANP