fbpx

ACM doet onderzoek naar winsten bij ov-chipkaart

16 feb 2017 12:22

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is al maanden bezig met een onderzoek naar Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“We willen weten of Translink een economische machtspositie heeft. Dat is waarschijnlijk eenvoudig vast te stellen, en dat is ook niet verboden. Vervolgens kijken we of er misbruik word gemaakt van de machtspositie. We willen weten hoe de geldstromen binnen TLS lopen,” zegt ACM-woordvoerster Pauline Gras tegenover de krant. De toezichthouder kan niet zeggen hoe lang het onderzoek duurt.

Het AD meldde eerder dat Translink in vijf jaar 55 miljoen euro winst maakte. Volgens Translink is dat geld nodig om de eerdere investeringen van 90 miljoen euro terug te verdienen. Staatssecretaris Dijksma reageerde eerder deze week op de ophef: “Het bedrijf is niet opgericht met het oogmerk om winst te maken, dus dat zou ook niet moeten. Het bedrag dat nu binnenkomt, wordt gebruikt om de schulden vanwege de opzet van het systeem af te lossen. Maar als dat geregeld is, moet de winst terugvloeien naar de reiziger.”