fbpx

Actiegroep zet zich in voor behoud OV Gooi- en Vechtstreek

06 aug 2010 15:11

In de regio Gooi- en Vechtstreek daalt vanaf juli 2011 het aantal dienstregelingsuren met 10%. Dit tot grote onvrede van de plaatselijke politieke partijen, ouderenorganisaties, vakbonden en vele andere belangenorganisaties. In een actiegroep voor het behoud van het Openbaar Vervoer zijn inmiddels 32 organisaties aangesloten.

Zaterdag zullen actievoerders in Huizen, Bussum, Naarden, Hilversum, Nederhorst en Kortenhoef de straat op gaan om te protesteren tegen de bezuinigingen. De actievoerders zullen handtekeningen ophalen voor het behoud van het Openbaar Vervoer. Ook reizigersvereniging Rover roept reizigers via Twitter op om de actie online te ondersteunen. 

Onbereikbaar
De actiegroep vreest dat de kwaliteit van het openbaar vervoer in deze regio door de nieuwe aanbesteding vanaf zomer 2011 ernstig verslechtert. ´Hele dorpen dreigen zo goed als onbereikbaar te worden´, staat in een persverklaring. 
Ad Bakker, van het Rode Kruis wijst er op dat er een ziekenhuis in Hilversum wordt verplaatst naar Blaricum. "Daar wordt in deze concessie totaal geen rekening mee gehouden," schrijft Bakker. 

Knelpunten
De Provincie Noord-Holland laat weten met de betrokken gemeenten in gesprek te gaan, om te bezien of er knelpunten kunnen worden opgelost. Er komen echter niet meer dienstregelingsuren bij. "Bij de voorbereidingen van de aanbesteding hebben we er rekening mee gehouden dat er minder openbaar vervoer zou worden aangeboden dan nu het geval is. Dit in verband met de toename van brandstof- en personeelskosten" aldus de provincie. Om dit enigsinds te compenseren is er vooraf  € 525.000 per jaar extra vrijgemaakt. Volgens de provincie is het niet mogelijk om daar bovenop nog meer extra geld uit te trekken.

Hoogwaardig
De provincie benadrukt vooral de positieve aspecten van de concessie. Zo komt er volgens de provincie hoogwaardig openbaar vervoer tussen Hilversum – Huizen – Amsterdam Amstel. "Dit betekent hoge frequentie, comfortabele bussen, meer beenruimte en een zitplaatsgarantie, ook tijdens de spits" aldus Noord-Holland. Deze bus zal vanaf juli 2011 minimaal elk kwartier vertrekken en in de spits acht keer per uur. 

Connexxion
De huidige vervoerder Connexxion is de enige vervoerder die een offerte uitbracht voor de nieuwe concessie. Door de nieuwe aanbesteding blijft Connexxion tenminste tot 2019 de vervoerder in de regio Gooi- en Vechtstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *