fbpx

AD: Fusie NS en ProRail ligt nu op tafel

27 apr 2016 11:49

Het kabinet gaat volgens het AD onderzoeken of de NS en ProRail in de toekomst weer één bedrijf kunnen worden. Naar aanleiding van de parlementaire Fyra-enquête liggen er meerdere scenario´s over de marktinrichting van het spoor op tafel. Dat meldt de krant woensdag.

Dat er verschillende scenario´s op tafel liggen om te kijken hoe de marktordening op het spoor veranderd kan worden, is geen verassing. De parlementaire Fyra-enquête adviseerde om de huidige markinrichting opnieuw tegen het licht te houden. Daarbij werd geen advies gegeven welk scenario beter is. Voorstanders van marktwerking grijpen het advies aan om voor marktwerking te pleiten, terwijl tegenstanders – zoals de SP – het rapport juist als een bevestiging zien dat marktwerking niet werkt.

Samensmelting van NS met ProRail is één van de verregaande opties die daarom worden onderzocht. Ook komen scenario´s op tafel om op het spoor één nationale vervoerder te laten rijden en om alles via de markt te regelen, aldus het AD. "Welke verandering het ook wordt, het gaat tijd kosten," zegt een betrokkene tegen de krant. "Maar de reiziger heeft recht op een betere inrichting van het spoor."

Eerder deze maand werd al duidelijk dat het kabinet overweegt van ProRail een soort Rijksspoordienst te maken.