Nog even en dan is het voorbij. Vanaf 15 december gaat de trein Hamburg – Kopenhagen niet meer mee met de boot Puttgarden – Rødby. Vanaf dat moment is er in Europa nog maar één ferry die dagelijks reizigerstreinen meeneemt. Vooruitlopend op het komende einde heeft Treinreiziger.nl nog één keer de overtocht gemaakt en blikken we terug op het ontstaan van de spoorpont.
We gaan terug naar het jaar 1850. Stoomtreinen zijn dan een nog relatief nieuw begrip. Het netwerk van de spoorwegen groeit sterk. Maar niet overal kunnen treinen gemakkelijk komen. Civiel-ingenieur Thomas Bouch heeft daarvoor een oplossing bedacht: een veerboot waar de trein op kan rijden. De veerpont Burntisland en Granton heeft de primeur. Goederentreinen tussen Dundee en Edinburgh maken van “The Floating Railway” – zoals de spoorpont werd genoemd – gebruik.
De innovatie bleef niet onopgemerkt. Ook op andere plekken werd het concept van de spoorpont gekopieerd. Ook in Nederland. Van 1886 tot 1936 varen er veerboten geschikt voor treinen tussen Stavoren en Enkhuizen. En dat is niet de enige plek. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) heeft een spoorpont gehad tussen de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. En ook over het IJ is er een spoorpont geweest, tot 1983.
Op tal van plekken in Europa, maar ook daar buiten, ontstaan er veerverbindingen waarmee ook treinen meekunnen. Jaren worden ze gebruikt. Als een trein niet in zijn geheel op de ferry past, hebben sommige ferry’s meerdere sporen zodat de trein er in delen opgeplaatst kan worden. In 1998 wordt de grootste spoor-ferry gebouwd, de MS Skåne. Die ferry is maar liefst 200 meter lang en telt zes sporen met een totale lengte van ruim een kilometer. Het schip wordt ingezet op de route Trelleborg (Zweden) – Rostock (Duitsland).
Maar na vele succesvolle jaren neemt de behoefte aan de spoorpont af. Reizigerstreinen maken er nauwelijks nog gebruik van. Alleen tussen Puttgarden (Duitsland) – Rødby (Denemarken) en tussen Villa San Giovanni (vaste land van Italië) en Messina (eiland Sicilië) worden nu nog dagelijks reizigerstreinen via de spoorpont overgezet. Tussen Sassnits en Trelleborg vaart er ook nog een ferry die geschikt is voor treinen, maar die wordt alleen in het hoogseizoen gebruikt voor de Berlijn – Malmö nachttrein.
Maar ook aan de treinferry Puttgarden – Rødby komt binnenkort een einde. Nu nog rijdt de EuroCity Hamburg – Kopenhagen drie keer per dag (per richting) op de boot. De overtocht met de Vogelflugline – zoals de verbinding ook wel wordt genoemd – duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens de overtocht kunnen reizigers de trein verlaten en gebruik maken van de faciliteiten van de boot.
Vanaf 15 december zullen de treinen Hamburg – Kopenhagen geen gebruik meer maken van de ferry van Scandlines. De bootverbinding wordt in 2028 vervangen door een weg- en spoortunnel, Fehmarnbeltverbinding. Vanwege de eerste werkzaamheden voor de nieuwe treintunnel zal de trein per dienstregeling 2020 omrijden via Padborg, Kolding en Odense. Ondanks die route circa 160 kilometer langer is wordt de reistijd richting Kopenhagen straks met 18 minuten verkort. Dat komt doordat de trein aanzienlijk sneller kan dan de ferry.
Alhoewel veel treinliefhebbers de overgang met de spoorpont straks zullen missen, biedt de nieuwe dienstregeling ook veel voordelen. Niet alleen de reistijd Hamburg – Kopenhagen wordt verkort, maar ook de aansluiting vanuit Nederland wordt beter. Alhoewel de reistijd voor het grote publiek te lang zal blijven (10,5 uur), zijn reizigers vanaf 15 december een uur sneller vanuit Amsterdam in Kopenhagen (nu: 11,5 uur). Wie nog verder wil en doorreist naar Stockholm krijgt bovendien ook in Kopenhagen betere aansluitingen. De reistijd naar Stockholm bedraagt nu met 4 overstappen 21,5 uur. Straks wordt dat met bijna 5 uur gereduceerd tot ruim 16,5 uur.
In de toekomst, als de Fehmarnbeltverbinding klaar is, wordt de reistijd Hamburg – Kopenhagen verder verkort. Het gaat nu nog om ruim 4,5 uur. Dat moet, als de nieuwe tunnel tussen Duitsland en Denemarken klaar is, worden verkort tot 2,5 uur. Daarmee krijgt de lijn potentie om veel meer reizigers te trekken.
Wie voor 15 december nog mee wil, kan op o.a. bahn.de, trainline en NS International tickets kopen. In het weekend zijn de tickets het duurst, maar doordeweeks zijn er vaak betaalbare tickets. Treinreiziger.nl kocht een week voor vertrek een ticket, onze 1e klas retourticket kostte € 170 euro. Voor dat geld konden we trouwens ook naar bestemmingen in Zuid-Zweden. Dan komen er echter wel portokosten bij, omdat DB voor Zweden nog geen e-tickets aanbiedt.
Tot een aantal jaar terug werd de verbinding Hamburg – Kopenhagen uitgevoerd door ICE TD treinstellen.
This post was last modified on 29 maart 2024 20:03
Een nieuwe spoorstaking in België leidt vanaf zondagavond een week lang dagelijks tot uitval van…
Het herstel van de constructiefouten in viaducten van de hogesnelheidslijn (HSL) loopt vertraging op. Dit…
De nieuwe directe trein tussen het Nederlandse Coevorden en Duitse Neuenhaus via Bad Bentheim rijdt…
Op station Amsterdam Centraal begint aan het einde van de maand de tweede bouwfase waarbij…
Qbuzz krijgt voor in totaal 3,5 miljoen euro aan boetes van de provincie Zuid-Holland vanwege…
De opbrengsten van de hogere belasting op vliegen moeten gebruikt worden om het internationale treinverkeer…