fbpx

Agressie tegen NS-personeel neemt nauwelijks af

24 feb 2021 12:42

Het aantal incidenten met agressie tegen NS-medewerkers neemt nauwelijks af. Dat blijkt uit de socialeveiligheidscijfers van NS over 2020. NS noemt de cijfers teleurstellend.

Nauwelijks minder incidenten

Het aantal treinreizigers daalde vorig jaar met 55 procent. Maar dat geldt niet voor het aantal agressie-incidenten. Dat daalde licht van 678 in 2019 naar 661 in 2020. Bij de incidenten zijn echter meer NS’ers betrokken dan voorheen.

NS constateert dat er verschuivingen zijn. Zo zijn er nu minder incidenten in de trein zelf (van 242 naar 197), maar juist meer op het station (van 430 naar 461). Incidenten op stations kunnen sneller opgelost worden, omdat andere NS’ers en politie sneller ter plaatse kunnen zijn.

Van bedreiging tot aanranding

De cijfers omvatten alleen de ernstige incidenten, de zogenaamde A-categorie. Het gaat dan bijvoorbeeld om vormen van bedreiging (231), verzet bij aanhouding (158 gevallen), lichamelijk geweld (158), bespugen (102), dreigen met een wapen (9) en aanranding (3). In 2020 liepen 171 NS’ers letsel op als gevolg van agressie (2019: 168). In bijna 90% van de gevallen betrof dit licht letsel.

Sinds 1 juni legt NS vast of de aanleiding coronagerelateerd was. Dit was bij 83 incidenten in de A-categorie het geval. Volgens NS heeft corona veel invloed. “Juist overlastgevers trekken zich minder aan van coronamaatregelen. Doordat er minder reizigers zijn, worden overlastgevers meer zichtbaar” zegt NS in een persbericht.

3 gedachten aan “Agressie tegen NS-personeel neemt nauwelijks af”

 1. Hanzeboog2012 schreef:

  Geen verassing. Het gaat niet om de totale aantal reizigers. Dat clubje notoire agressieve (trein) reizigers heb je altijd ongeacht het aantal treinreizigers. Het is een denkfout om te denken dat als het aantal treinreizigers afneemt de agressie evenredig afneemt.

  Dat is net als met hooligans. Als ze geen “feestje” kunnen bouwen in een voetbalstadion doen ze het ergens anders. Het probleem verplaatst zich.

  1. dries molenaar schreef:

   Men is eerder nogal makkelijk met agressie melden. Eerder lijkt het er op dat het personeel altijd wat heeft. Frappant is dat personeel nog nauwelijks onder de passagiers komt, waar er ook veel minder van zijn maar wel evenveel melding maakt.

 2. Peter Janssen schreef:

  Is ook niet vreemd. De normale reiziger blijft netjes thuis. En de boefjes hou je over die trekken zich helemaal nergens wat van aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *