Het Franse industrieconcern Alstom is in gesprek met branchegenoot Siemens over een samenvoeging met de treindivisie van de Duitsers. Dat bevestigden beide bedrijven na berichtgeving hierover in Franse media. Siemens en Alstom benadrukken dat er nog geen akkoord is en dat de gesprekken nog lopen.
Siemens is vooral bekend als treinfabrikant van de Duitse ICE. In Nederland rijden ook treinen rond die door Siemens gemaakt zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zesdelige Sprinters van het type SLT. Alstom is vooral bekend als treinfabrikant van de TGV en Thalys, maar bouwt voor NS ook de nieuwe generatie intercitytreinen (ICNG). De Franse krant Le Monde meldde eerder dat een akkoord mogelijk al begin volgende week aangekondigd zou worden.
Eerder liet Siemens al weten dat ook nog wordt gesproken met de Canadese treinenbouwer Bombardier over een joint venture.Siemens is al geruime tijd in gesprek met de Canadese treinenbouwer Bombardier over samenvoeging van treinactiviteiten in een of meer joint ventures. Siemens liet deze week nog weten dat die gesprekken nog gaande zijn. Investeerders in Bombardier lijken echter niet overtuigd van een goede afloop van die onderhandelingen, want het aandeel ging omlaag op de beurs in Toronto.
De treinenbranche staat onder grote druk door hevige concurrentie. Een aantal kleine fabrikanten hebben de afgelopen jaren een enorme opmars meegemaakt. Zo is Stadler explosief gegroeid. En ook het Spaanse CAF doet het goed. Maar de meeste concurrentie komt misschien wel uit China. De Chinese fabrikant CRRC is zover bekend de grootste fabrikant van rollend materieel. China is een enorme grote markt voor treinfabrikanten. Zo is op Wikipedia te zien dat er maar liefst 1765 hogesnelheidstreinen voor de Chinese markt zijn besteld, die bij elkaar bestaan uit 15.960 rijtuigen. Dat gaat enkel om bestellingen tussen 2004 en 2014.
(c) Treinreiziger.nl / ANP
This post was last modified on 26 september 2017 12:00
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…