Foto: NS / archief
De plannen om het aantal sporen voor reizigerstreinen rond Amsterdam Centraal te verminderen van tien naar negen doorgaande sporen gaan definitief door. Het tracébesluit voor het station is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant. Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de verbouwing voor reizigers goed nieuws: uiteindelijk komt er ruimte voor meer treinen.
Niet alleen Amsterdam Centraal zelf wordt aangepakt, maar ook de sporen rond het station. Zo wordt bijvoorbeeld op initiatief van spoorbeheerder ProRail ook het aantal wissels rond het station sterk teruggedrongen. “Door wissels weg te halen, en het spoor te upgraden met de beste seinen, zorgen we dat hier de komende jaren veel meer en veel vaker treinen kunnen gaan rijden” vertelt algemeen directeur John Voppen namens ProRail.
En dat is precies wat ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven voor ogen heeft, ook al reist er momenteel bijna niemand met de trein. “Nu is het misschien rustig op Amsterdam Centraal, maar de reizigers zullen terugkomen na de pandemie. De verwachting is zelfs dat er meer mensen gebruik willen maken van het station dan voor de crisis” vertelt Van Veldhoven.
Het aantal sporen verminderen is niet onomstreden. In het verleden drong onder andere NS aan op het tiende spoor, zodat er ook ruimte blijft voor internationale treinen als Eurostar en Thalys. Maar volgens de staatssecretaris is het tiende spoor niet nodig, ook niet voor internationale treinen. Weliswaar is er voor die treinen straks geen ruimte meer, maar de bewindsvrouw wijst erop dat daarvoor juist een extra perron komt op Amsterdam Zuid.
De belangrijkste reden voor het verdwijnen van het tiende perronspoor zijn de kosten. Een extra spoor zou namelijk meer dan 100 miljoen euro extra kosten. Zonde van het geld als het niet nodig is, vindt de staatssecretaris. Wel is het zo dat er ruimte wordt vrijgelaten voor een extra perron, zodat later alsnog besloten kan worden om toch een 10e doorgaand perron aan te leggen.
De plannen hebben ook gevolgen voor Amersfoort. In de toekomst verliest Amsterdam Centraal de directe intercity met Amersfoort en verder richting Oost-Nederland. De ChristenUnie wilde van de staatssecretaris weten hoeveel reizigers daardoor tien minuten langer onderweg zullen zijn. Maar volgens Van Veldhoven wordt de verbinding tussen Amersfoort en de hoofdstad niet slechter. “Het aantal reizigers op de verbinding Amersfoort-Groot Amsterdam zal tussen nu en 2030 met 30% toenemen. Voor reizigers vanuit Amersfoort is sprake van een kortere reistijd naar Amsterdam Zuid, Duivendrecht en Schiphol Airport”.
De staatssecretaris wijst erop dat er in de plannen elk kwartier een intercity gaat rijden tussen de luchthaven en Amersfoort, nu is dat nog maar twee keer per uur. Wel erkent de staatssecretaris dat reizigers die daadwerkelijk naar Amsterdam Centraal willen, tien minuten langer onderweg zullen zijn. “Het is de verwachting dat op een totaal van circa 70.000 reizigers er voor zo’n 1500 reizigers sprake zal zijn van enige mate van verslechtering in termen van deur-tot-deur-reistijd.”
Het duurt nog wel even voordat Amsterdam Centraal klaar is. Na zes jaar plannen maken kan eind 2021 met de werkzaamheden worden gestart. Als eerste zullen er vooral voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden. Pas in 2024 gaan het station en het spoor op de schop. In 2030 moet het station daadwerkelijk klaar zijn.
This post was last modified on 27 januari 2021 17:32
Het openbaar vervoer dreigt vanaf komend jaar flink duurder te worden. Verwachte oplossingen voor bezuinigingen…
ProRail heeft moeite om voldoende verkeersleiders te vinden. De gevolgen van een krappere arbeidsmarkt worden…
Eurostar waarschuwt reizigers van Amsterdam naar Londen voor een half uur langere reistijd vanwege een…
De NS rijdt op Koningsdag een uitgebreide Oranjedienstregeling. Er worden meer en langere treinen ingezet…
Arriva zet in Gelderland en Overijssel extra treinen in rond Koningsdag en Bevrijdingsdag. De koninklijke…
Het kabinet trekt 1,9 miljard euro uit voor de Nedersaksenlijn. Dat laat coalitiepartij BBB weten…