fbpx
Foto: Wesseltje14 (CC BY-SA 3.0)

Amsterdamse Haven aangesloten op Betuweroute

15 jun 2010 14:32

De haven van Amsterdam is vanaf deze week verbonden met de Betuweroute. Dat heeft Keyrail en de Haven Amsterdam dinsdag bekend gemaakt. De Haven van Amsterdam kan nu van de Betuweroute gebruik maken omdat bij Meteren / Geldermalsen een aansluiting tussen het gewone spoor en de Betuweroute gereed is gekomen.

De directie van infrabeheerder Keyrail is blij met de aansluiting. ,,Keyrail hanteert een volumestrategie: we willen zoveel mogelijk treinen laten rijden over de Betuweroute. De aansluiting van de Amsterdamse haven op de Betuweroute draagt hier goed aan bij. Nu bedient de Betuweroute zowel de Rotterdamse als de Amsterdamse haven ”.

Samenwerking
De opening van de bogen bij Meteren is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de twee spoorbeheerders Keyrail en ProRail. Beide partijen hebben met hun aannemers hard gewerkt om het stuk spoor in dienst te kunnen nemen. Daarnaast zijn de dienstregelingen aangepast waardoor goederentreinen non-stop naar Duitsland kunnen doorrijden.

Eerste trein
De eerste trein die gebruik maakte van de bogen bij Meteren betrof een trein van DB Schenker met bestemming Plochingen in Duitsland. De trein werd getrokken door twee moderne elektrische locomotieven die zowel op het gemengde spoorwegnet kunnen rijden als op de Betuweroute. De trein bestond uit 48 vierassige goederenwagons met een totaal gewicht van 4.400 ton. De kolentreinen behoren daarmee tot de zwaarste treinen in Nederland.

Meer treinen
Het aantal treinen dat gebruik maakt van de Betuweroute is de afgelopen tijd fors toegenomen. Eind 2010 rijden er ongeveer 350 goederentreinen per week over de Betuweroute.