fbpx

Amsterdamse metro vanaf 2019 zonder bestuurder

03 apr 2009 17:25

(Novum) – De metro´s in Amsterdam rijden vanaf 2019 zonder bestuurder. Vanaf 2014 gaan de eerste metro´s op de Oostlijn automatisch rijden, waarna dit geleidelijk wordt uitgebreid. Vanuit een controlekamer worden straks alleen nog op afstand de tijden doorgegeven en de metro´s in de gaten gehouden. Dat is althans het plan van de gemeente Amsterdam.

Door de automatische metro´s worden de rijtijden korter, de metro´s betrouwbaarder, daalt het energieverbruik en nemen de veiligheid en flexibiliteit toe, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Zo zouden de betrouwbaarheid en punctualiteit van een automatische metro op 95 tot 99,8 procent liggen en de capaciteit door de stiptere dienstregeling tien tot achttien procent hoger worden.

Ook is het energieverbruik door het regelmatige rijpatroon twintig tot dertig procent lager, is de rijtijd door het automatische programma vijf tot zeven procent minder lang en wordt de kans op menselijke fouten kleiner.

Nederland kent nog geen automatische metro´s, hoewel er wereldwijd al 25 jaar metro´s zonder bestuurder rondrijden. Volgens de gemeente zijn er nooit serieuze incidenten als gevolg van het automatisch rijden geweest. In Europa wordt automatisch rijden op elf lijnen in negen steden toegepast, waaronder in Parijs, Barcelona en Kopenhagen.

Als gevolg van het automatisch rijden wordt niemand gedwongen ontslagen, zegt de gemeentewoordvoerder. "Vanaf 2014 wordt het stap voor stap ingevoerd. Tegen die tijd zijn er via natuurlijk verloop veel chauffeurs weg. Voor degenen die over zijn, moeten in overleg met het GVB en de bestuurders passende oplossingen worden gevonden."

Hoeveel het plan gaat kosten is nog onduidelijk. De aanbesteding van het systeem moet nog van start gaan. Dit gebeurt vermoedelijk in de tweede helft van dit jaar. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft inmiddels groen licht gegeven voor het plan. De gemeenteraad en de stadsregio moeten zich er nog wel over buigen. Vermoedelijk neemt de stadsregio in mei een voorlopig besluit, waarna in 2010 het definitieve besluit volgt.