fbpx

Amsterdamse oplaadpunten OV-chipkaart officieel in gebruik

08 jul 2009 19:09

Reizen met de OV-chipkaart is in Amsterdam nog makkelijker, nu het nieuwe netwerk van oplaadpunten voor de OV-chipkaart officieel in gebruik is genomen. Hans Luiten (portefeuillehouder Verkeer en Vervoer van de Stadsregio Amsterdam en wethouder Verkeer en Vervoer in Zaanstad) en Leen Verbeek (voorzitter van de landelijke implementatiegroep OV-chipkaart en commissaris der Koningin van Flevoland) namen het netwerk in gebruik door saldo te laden op een persoonlijke OV-chipkaart. Plaats van handeling was tabakszaak Primera Waterlooplein in Amsterdam.

De OV-bedrijven in de Stadsregio Amsterdam (GVB, Connexxion en Arriva) hebben samen met de Stadsregio uit het huidige verkoopnetwerk 250 locaties geselecteerd. Deze locaties garanderen een goede spreiding over de stad Amsterdam en de omliggende regio. De oplaadpunten voor de OV-chipkaart zijn vooral te vinden bij tabakszaken die aangesloten zijn bij de ketens Primera, Tabaronde, Tabaktief en Totaal Gemak. Er is onder meer gekozen voor deze ketens vanwege de service die de hierbij aangesloten zaken bieden.
Alle oplaadpunten in Amsterdam zijn inmiddels geïnstalleerd en in Waterland zijn ook 10 oplaadpunten te vinden. De komende maanden zullen nog de oplaadpunten in de regio (Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland) geïnstalleerd worden. Daarnaast zal ook Albert Heijn in de regio Amsterdam een flink aantal oplaadpunten plaatsen.

Oplaadpunt
Bij het oplaadpunt OV-chipkaart kunnen de persoonlijke en de anonieme OV-chipkaarten worden geladen met saldo (geldbedrag in euro’s) en reisproducten zoals de maand- en week-sterabonnementen en 24-, 48-, 72- en 96-uursproducten. In de komende maanden zal het ook mogelijk worden om saldo of reisproducten via de webwinkel op www.ov-chipkaart.nl te kopen en deze op te halen bij de oplaadpunten, of om aan de toonbank de kaart op te laten laden en contant te betalen.

Leverancier van de apparaten in de regio Amsterdam is CCV. CCV is marktleider op het gebied van elektronische betaalsystemen en heeft ruime, internationale ervaring met chipkaarttechnologie en betalingsverkeer. Zo levert CCV zowel in retail en petrol als in het openbaar vervoer betaalsystemen. Ook in de verkoop- en oplaadautomaten van GVB wordt al jaren CCV-apparatuur gebruikt.

OV-chipkaart in de regio
Met de ingebruikname van de oplaadpunten OV-chipkaart is een belangrijke stap gezet in de invoering van de OV-chipkaart in de Amsterdamse regio. Nog voordat de poortjes in de metro allemaal zijn gesloten, kunnen OV-chipkaartgebruikers hun kaart dicht bij huis, halte of station opladen. Op www.gvb.nl/ovchipkaart is een steeds actueel overzicht van de oplaadpunten te vinden.

In Amsterdam is de OV-chipkaart al sinds 2006 bij de metro in gebruik en sinds eind 2008 ook in de trams en bussen van GVB. Verder kan men in de streekbussen van Connexxion en Arriva in Amstelland-Meerlanden, de Zaanstreek en Waterland met de OV-chipkaart terecht.