fbpx

Andere Tijden blikt terug op treinramp Schiedam (1976)

26 apr 2016 20:32

In de ochtendspits van 4 mei 1976 botst een stoptrein bij Schiedam op de internationale D-trein naar Duitsland. De klap is enorm en de locomotief boort zich in de sprinter. Vierentwintig mensen vinden de dood, allen inzittenden van de voorste coupé. Het TV-programma Andere Tijden blikt veertig jaar later terug op deze treinramp.

Slechts twee passagiers komen zwaargewond maar levend uit de getroffen coupé. Toch is de ramp vrij snel uit het nieuws. Nabestaanden en slachtoffers voelen weinig erkenning. Andere Tijden blikt terug met de machinist van de D-trein, passagiers, hulpverleners en een nabestaande.

Anderhalf jaar later blijkt uit onderzoek van NS dat het ongeluk kon plaats vinden door een menselijke fout. De machinist van de sprinter zag een stoptonend sein over het hoofd. Sommige nabestaanden willen niet meer met de schuldvraag van de treinramp bezig zijn, maar willen vooral erkenning voor de ramp. Bijvoorbeeld Marja Bekkers – van Es, die bij de ramp haar 23-jarige verloofde Jerry Bakker verloor. Vier jaar geleden, na het treinongeluk van Amsterdam, werd in de krant een overzicht van grootste treinrampen geplaatst. Marja zag tot haar verbazing dat het zware ongeluk bij Schiedam niet genoemd werd, terwijl het de op twee na zwaarste treinramp in de Nederlandse geschiedenis is.

Nu reconstrueert Andere Tijden deze vergeten ramp. Veertig jaar na dato blikken de machinist van de D-trein, andere overlevenden, nabestaanden en hulpverleners terug op die fatale ochtendspits van 4 mei 1976.

Uitzending: za 30 april 2016, 21.20 uur, NPO 2.
Herhaling: zo 1 mei 2016, 14.25 uur, NPO 2.

RTV Rijnmond blikte in 2011 al eens terug op de treinramp.

Foto: Nationaal Archief.