fbpx

AnsaldoBreda betaalt miljoenen vanwege garanties Fyra

18 jul 2013 15:02

Fyra-bouwer AnsaldoBreda heeft 37 miljoen euro terugbetaald aan ING en meer dan tien andere banken. Het gaat om 12 voorschotten die de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS betaalde voor de levering van de omstreden Fyra-treinen en waarvoor de banken zich garant hadden gesteld.

Dat heeft een woordvoerder van de ING Bank donderdag tegen het ANP gezegd. Eind mei annuleerden de Belgen de bestelling, omdat de treinen te veel mankementen zouden vertonen. Ook de NS bestelde de V250-treinstellen af. ING en de andere banken betaalden op 5 juli het geld al terug aan de NMBS. Die claimde dat geld onder andere nodig te hebben voor de huur of aanschaf van alternatief materieel.

Stein van Thiel, advocaat van AnsaldoBreda, laat weten dat het Italiaanse bedrijf desondanks gewoon eist dat de eerder gesloten contracten worden nagekomen. "De inzet van AnsaldoBreda blijft dat NMBS en NS haar treinen afnemen´´, zegt Van Thiel. De NS bestelde 16 V250-treinstellen, waarvan er 9 zijn geleverd. De Belgische spoorwegen bestelden 3 treinen, die waren nog niet geleverd.

De NS heeft tot nog toe 120 miljoen euro aan negen treinen uitgegeven en nog eens 80 miljoen is vastgelegd in een bankgarantie. Het enige dat de NS kwijt wil, is dat juridische experts bezig zijn met de juridische en financiële afwikkeling.

Eerder sleepte AnsaldoBreda NS en NMBS al voor de rechter omdat het wil dat de maatschappijen de treinen gewoon afnemen. In een kort geding eisten ze toen onder meer tevergeefs een nieuw onderzoek naar de treinen en inzage in drie technische rapporten.

(c) ANP