fbpx

AnsaldoBreda eist 132 miljoen van NS

De Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda eist 132 miljoen euro van de Nederlandse Spoorwegen. Het bedrijf heeft dat aan het ANP laten weten.

AnsaldoBreda wil dat de NS zich aan de contractuele verplichtingen houdt en alsnog zeven van de zestien treinen betaalt, die nog niet waren betaald. Ook eist het bedrijf een schadevergoeding.

AnsaldoBreda bevestigde dat het bij de rechtbank van Utrecht een zaak heeft aangespannen tegen de NS en tegen de NS Financial Services Company (NSFSC). Die in Ierland gevestigde dochteronderneming van de NS heeft de contracten voor de V250-hogesnelheidstreinen getekend.

Ook de Belgische NMBS kunnen een dergelijke rechtszaak verwachten voor de drie treinen die ze bestelden bij de Italianen, zegt AnsaldoBreda. AnsaldoBreda liet nog eens weten alle redenen te verwerpen die de NS aandraagt om het contract te verbreken.

De NS reageerde laconiek op de claim van AnsaldoBreda. "Het lag in de lijn der verwachting. Het is onderdeel van een juridisch proces. Wij zetten in op een vergoeding van AnsaldoBreda, zij zetten in op een vergoeding van ons. We zijn dan ook niet van plan te betalen´´, liet een woordvoerder weten. De Belgische spoorwegen lieten eerder deze week weten bijna 40 miljoen van de treinfabrikant te willen. NS houd er rekening mee dat de juridische strijd tot 7 jaar kan duren.

(c) ANP