fbpx

AnsaldoBreda wil Fyra niet terug naar Italië halen

16 sep 2013 18:33

AnsaldoBreda komt de reeds geleverde Fyra´s niet in Nederland ophalen, zoals de NS heeft geëist. Dit heeft topman Maurizio Manfellotto van het Italiaanse bedrijf maandag gezegd tegen het ANP.

Volgens de NS staan de Fyra´s in de weg op het opstelterrein Watergraafsmeer, waar de treinen sinds januari vrijwel permanent langs de kant staan. Volgens Manfellotto kan daar geen sprake van zijn: de treinen staan in een werkplaats die speciaal voor de Fyra is gebouwd.

Confidentiality agreement
AnsaldoBreda heeft de Fyra verbeterd en de aangepaste versie maandag in de Toscaanse stad Pistoia gepresenteerd. Volgens Manfellotto kan die zo gaan rijden op het Nederlandse en Belgische spoor. De NS heeft echter naar eigen zeggen al aangegeven die trein niet te willen. Manfellotto bevestigd dat over de kwestie is gesproken met de NS. Hij kan hier echter niet nader op ingaan omdat "de Nederlanders mij een ´confidentiality agreement´ (geheimhoudingsovereenkomst) hebben laten tekenen´´.

Niet in de aanval
Manfellotto hoopt dat met experts en rechtszaken kan worden bereikt dat het project alsnog doorgaat. Dat is volgens hem de beste oplossing "voor de Nederlandse treinreizigers en de Nederlandse belastingbetalers´´. Daarom weigert hij in te gaan op hypothetische vragen over mogelijke schadeclaims tegen de NS of tegen de Nederlandse staat. "Ik ga niet in de aanval´´, aldus Manfellotto.

Niet nuttig
Hij heeft er nog niets van gemerkt dat zijn bedrijf klanten verliest door de Fyra-affaire, maar de gang van zaken is "niet nuttig´´ voor AnsaldoBreda, zegt hij desgevraagd.

(c) ANP