fbpx

ANWB: Openbaar Vervoer moet op de schop

20 jan 2011 19:22

Het openbaar vervoer in Nederland moet grondig op de schop. Een onderzoekscommissie moet een nieuwe schets maken van de inrichting van het openbaar vervoer, dat zei ANWB-directeur Guido van Woerkom donderdag in de Tweede Kamer tijdens de hoorzitting over de problemen op het spoor.

De chaos die het winterse weer veroorzaakte op het spoor vormt de directe aanleiding voor Van Woerkoms oproep tot een ´meer fundamentele discussie´ over de manier waarop het spoor en het openbaar vervoer in het algemeen is georganiseerd. De huidige structuur stamt uit de jaren negentig; ondertussen is volgens de ANWB-baas duidelijk geworden dat de treinreiziger er niet in alle opzichten beter op is geworden.

Volgend jaar
"Als we als samenleving nu niet de juiste keuzes maken bij het robuuster maken van het openbaar vervoer, moet de Tweede Kamer volgend jaar weer een debat wijden aan dit vervoer. In die situatie wil niemand komen", aldus Van Woerkom. Hoe het openbaar vervoer er wel zou moeten uitzien, daarover hield hij zich op de vlakte.

Snijvlakken
Van Woerkom vindt niet dat de spoorbedrijven NS en Prorail weer moeten fuseren tot één organisatie, wel moet het ´snijvlak´ tussen beide organisaties beter worden georganiseerd. "Ik ben geen voorstander om ProRail en NS rucksichtlos in elkaar te schuiven. Maar de complexiteit wordt niet van zelf minder" aldus Van Woerkom. Het gaat hem met name om de informatievoorziening richting de reiziger. 

Terughoudend
NS topman Bert Meerstadt is voorstander om alle reisinformatie onder te brengen in één organisatie, maar is terughoudend om de gehele structuur te veranderen. "Als we nu kijken naar de structuur, dan verdient deze geen schoonheidsprijs. Maar om nu de structuur te wijzigen, daarover ben ik terughoudend. In de jaren ´90 is ons bedrijf wreed gescheiden. Dat heeft ons een trauma van jaren opgeleverd".