fbpx

Arriva gaat door met plannen Lage Landen Lijn

19 aug 2013 17:51

Vervoerder Arriva mag voorlopig nog niet met de zogenoemde Lage Landen Lijn tussen Den Haag en Brussel rijden. De verantwoordelijke Belgische autoriteit (DIVS) heeft de eerste aanvraag voor een benodigd veiligheidscertificaat afgewezen. Daarmee zijn de plannen van Arriva echter niet van de baan. De vervoerder heeft nog een jaar de tijd om het benodigde veiligheidscertificaat te krijgen. In 2015 wil Arriva met de treindienst starten.

Arriva had de aanvraag voor het certificaat ingediend bij de Belgische Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), de nationale veiligheidsinstantie. De aanvraag is voorlopig afgewezen omdat er nog teveel vragen zouden zijn over onder meer de veiligheid. 

Vervoerder Arriva zegt dat het besluit "niet geheel als een verrassing komt´´. Het is immers nog niet bekend welke treinen mogelijk vanaf 2015 op het traject gaan rijden. "De veiligheid staat geheel los van de afwijzing´´, zegt een woordvoerster van Arriva. "We hebben de treinpaden voor het jaar 2014 vooral aangevraagd om te laten zien dat we serieus zijn als het gaat om de exploitatie van een treindienst tussen Den Haag en Brussel.´´

De vergunningsaanvraag maakt volgens Arriva duidelijk welke eisen de Belgische spoorwegautoriteit aan onder meer veiligheid stelt. Daarmee denkt de vervoersorganisatie meteen een stuk sterker te staan bij een nieuwe aanvraag voor het jaar 2015. Het is de bedoeling dat met ingang van dat jaar 16 maal per dag een treindienst tussen Den Haag en Brussel wordt gereden, als aanvulling op de hogesnelheidslijn. De Lage Landen Lijn wordt ondersteund door Den Haag, de luchthaven Zaventem en enkele gemeenten langs het traject, die vrezen door de hogesnelheidslijn minder goed bereikbaar te zijn geworden.

NS rijdt momenteel met een tijdelijke intercity Den Haag – Brussel. Die gaat mogelijk weer verdwijnen als er een nieuw Fyra-plan komt.

(c) ANP