fbpx
Foto: Ronnie Venhorst (archief, elders in NL)

Arriva rijdt noodgedwongen met kortere treinen na ongevallen in het oosten

02 apr 2025 13:44

Arriva rijdt drie trajecten in het oosten van het land noodgedwongen met kortere treinen. Na een reeks aanrijdingen zijn verschillende treinen zo zwaar beschadigd dat ze langere tijd uit de roulatie zijn. Arriva verwacht tot het einde van de maand met de kortere treinen te moeten rijden.

De kortere treinen rijden tussen Zutphen en Apeldoorn, Zutphen en Winterswijk en Arnhem en Doetinchem. Een Arrivawoordvoerder laat Treinreiziger.nl weten dat reizigers tijdens de spits meer drukte in de trein moeten verwachten en dat de kans bestaat dat ze vaker moeten staan.

Drie aanrijdingen in vier maanden

In de laatste vier maanden zijn er drie aanrijdingen geweest met Arrivatreinen. In Ruurlo reed een trein afgelopen november bij een spoorwegovergang op een bestelbus, in Winterswijk was op 5 maart een aanrijding op een overweg en in Beltrum (tussen de stations Ruurlo en Lichtenvoorde-Groenlo) was op 23 maart een aanrijding met een auto op een overweg. Bij de laatste twee ongevallen kwam iemand om.

Reparatie van half jaar

Volgens Arriva zijn bij de aanrijdingen treinen zo zwaar beschadigd dat ze door de reparatie langere tijd niet gebruikt kunnen worden. In sommige gevallen duurt het herstelwerk zelfs langer dan een half jaar, aldus de Arrivawoordvoerder. Het laatste zou het geval zijn met de trein die betrokken was bij het ongeval in Ruurlo. De hele voorkant van de trein werd beschadigd.

(c) Treinreiziger.nl 

5 1 stem
Artikel waardering
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
S.O. de Mieter
27 dagen geleden

Wat is dat toch met die automobilisten? Waar komen al die ongelukken op overwegen toch vandaan? Is de betekenis van het andreaskruis geen onderdeel van de rijlessen?

Frits
27 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Ik rij hier dus ik heb voorrang

Daan
27 dagen geleden
Antwoord aan  S.O. de Mieter

Nou het algemene aantal ongelukken gaat vooral omhoog (en daarmee ook auto-trein botsingen).

Hoofdoorzaken zijn dat meer mensen appen achter het stuur en drugsgebruik is ook een steeds groter probleem aan het worden.

Wiet is een hoofdprobleem, omdat het heel lang door blijft werken en je langzamer maakt. Als je s’ avonds een joint rookt, ben je de volgende ochtend nog veel trager (het is minder heftig dan andere drugs maar blijfy ook veel langer doorwerken). En genoeg mensen beseffen dat niet.

https://www.ad.nl/binnenland/steeds-meer-mensen-met-alcohol-of-drugs-de-weg-op~a36c08441/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Laatst bewerkt op 27 dagen geleden door Daan
Ab Normaal
27 dagen geleden

Vanuit de Breng concessie zijn er treinstellen over. Wellicht dat Arriva die tijdelijk kan gebruiken…….

daan
27 dagen geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Zijn er treinen over? meestal worden de treinen overgekocht door de nieuwe concessiehouder, als er van concessie gewisseld word. (En de treinen nog een tijd meekunnen).

Michiel
27 dagen geleden
Antwoord aan  daan

De concessie gaat pas in december over, tot die tijd valt de treindienst tussen Arnhem – Doetinchem nog onder een andere concessie dan Arnhem – Winterswijk. Voor die eerste treindienst zijn 9 treinstellen in Breng kleurstelling beschikbaar, terwijl men er volgens mij maar 6 nodig heeft voor de dagelijkse dienst.
In de nieuwe concessie vallen beide treindiensten in dezelfde concessie en zal het materieelpark ook samengevoegd worden (volgens het persbericht krijgen 33 treinstellen de RRReis huisstijl, nu zijn er 24 Arriva en 9 Breng stellen).

Laatst bewerkt op 27 dagen geleden door Michiel
Zoëk in’t leegte
27 dagen geleden

Veel overwegen liggen er nog en ik begrijp niet dat we hier niet een programma voor hebben dat alles verdwijnt. Gewoon overal viaducten, tunnels of weghalen. Of eerst een IQ test voor je mag oversteken.

Baardstaart
26 dagen geleden
Antwoord aan  Zoëk in’t leegte

Dit is erg duur en is alleen haalbaar op lijnen waar het Hoogferquent spoorprogramma van toepassing is. (als het daar al lukt) En men toch al alleen aan het bezuinigen op het OV. Waar we over spreken zijn nevenlijnen/lokaalspoorwegen, die in handen zijn van provinciale vervoersautoriteiten. Dus deze overwegen blijven gewoon liggen om het andere verkeer ook te faciilteren. Ze gaan eerder de lokaalspoorlijnen weghalen dan de het autoverkeer zwaar belemmeren als men het met de veiligheid niet meer uit komt. Zo werkt het inmiddels hier in Nederland. Verder leidt een hoog IQ er echt niet toe dat mensen zelfstandig kunnen nadenken en de risico’s zien op overwegen. Dit alle campagnes van Prorail ten spijt.
Als het te zot wordt dan zware dieseltreinen uit de US importeren. Deze zijn zo zwaar dat vrachtauto’s geen enkele risico meer vormen voor de trein, maar dan rest de vraag of de Nederlandse bodem onder de spoorlijnen deze treinen kunnen handelen en de hoeveelheid diesel die deze zeer zware treinen gebruiken om over het milieu maar niet te spreken.

S.O. de Mieter
26 dagen geleden
Antwoord aan  Zoëk in’t leegte

Ik vond op internet een (oud) onderzoek van SWOV,
https://swov.nl/nl/fact/openbaar-vervoer-wat-zijn-de-belangrijkste-factoren-bij-ongevallen-met-treinen
Persoonlijk heb ik het idee dat spoorwegovergangen en hun risico’s niet meer in de rijlessen en rijexamens voorkomen.

Baardstaart
26 dagen geleden

Ik mis hier enige creativiteit en een gezamelijke pool van reserve materieel. Waar we met de RRReis busconcessie in Twente de nodige reservebussen en oudere bussen uit een andere concessies hebben vraag ik me af waarom dit met treinen niet kan. Nadat is gebleken dat er meer bussen nodig zijn dan alleen de electrische die ze hebben gekocht en een bus onherstelbaar beschadigd is na een ongeluk. (Let wel, die is voor Twente de eerste concessie met electrische bussen)
Ik denk dat het voor spoorvervoerders en treinonderhouders om twee compatible treinen, die aan een kant kapot is met elkaar te combineren opdat de kapotte delen gerepareerd kunnen worden en een hele (franken)trein gewoon dienst kan doen. Ook zou je kunnen denken als een middenbak van een GTW3 van een kapotte trein, die goed is tussen een GTW2 trein te plaatsen en zo ook de capasiteit te vergroten. Het zou ook makkelijker moeten zijn om zulke treinen met een tijdelijk nummer te laten rijden. Of je gebruikt de 90 / 900 range ervoor of je zet er een letter voor.
Een ander ding is dat de gezamelijke vervoerders een nood treinenpool gaan opbouwen van uitgaand materieel, die wel fit dienstvaardig wordt gehouden en als men een reserve trein nodig heeft kan men deze oproepen. Hiermee kunnen kapotte treinen vervangen worden en er reserve materieel is als treinen in langdurig onderhoud gaan (zie Valleilijn)… Dan hoeft een vervoerder ook niet naar een museum treinvervoerder te kijken voor rijdend materieel, zoals de Crew 2454 Mat’64 904.

Thijs
26 dagen geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Een bak wisselen bij een GTW gaat echt niet zomaar, daarvoor moet Stadler worden ingeschakeld, software worden aangepast, nieuwe toelating worden gekregen… geldt voor alle treinstellen overigens.
Elke buschaffeur kan iedere bus met een korte instructie besturen maar machinisten moeten opgeleid worden voor materieel. Dan heb je ook nog te maken met diesel vs elektrisch mat, onderhoudskosten, keuzes van de materieelindeling (wel of niet 1e klas, stiltecoupé etc.) En dan heb ik het nog niet over het feit dat deze vervoerders allemaal concurreren op de concessies. Waarom zou Keolis Arriva helpen? Als het Arriva materieel teveel defect gaat, is dat alleen maar meer kans voor Keolis om de volgende consessie te winnen.