fbpx

Arriva start pilot OV-chipkaart in trein Friesland

10 mei 2010 10:36

Begin mei start Arriva in Friesland als eerste regionale treinvervoerder met een pilot waarbij de werking van de OV-chipkaart in de praktijk getest wordt op OV-chipkaart apparatuur. Alleen geselecteerde proefpersonen kunnen tussen Leeuwarden en Buitenpost met een speciale test OV-chipkaart reizen. Overige reizigers moeten nog even geduld hebben. 

Pilot met speciale OV-chipkaarten
Tijdens de pilot wordt onder andere gekeken naar de berekeningen van de ritprijzen, de administratieve verrekening in de Arriva-systemen en of het systeem werkt bij Trans Link Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de techniek achter de OV-chipkaart. Om de werking van de apparatuur op de tussenliggende stations goed te kunnen bekijken, heeft Arriva een aantal proefreizigers geselecteerd. Deze proefreizigers reizen twee maanden met een speciale OV-chipkaart die is voorzien van een aparte code en alleen te gebruiken is bij speciale test-kaartlezers. De transacties die zij met de kaart maken, worden geregistreerd en verwerkt. Tijdens de pilot is het voor reizigers met een normale OV-chipkaart nog niet mogelijk in- en uit te checken op de treinstations. Om dit helder te communiceren worden er sticker bij de kaartlezers aangebracht. Tevens zij er ook stickers op de treinen aangebracht.

Uitbreiding pilot en planning
Momenteel is Arriva actief bezig met de voorbereidingen om alle stations tussen Leeuwarden en Groningen te voorzien van kaartlezers, zodat de pilot kan worden uitgebreid naar de overige treinstations op dit traject. Met deze pilot wordt een begin gemaakt met de invoering van de OV-chipkaart bij regionale treinvervoerders. Bij goede resultaten zal de uitrol naar andere treinstations kunnen beginnen. Het is nog niet bekend wanneer de OV-chipkaart op het regionaal spoor in Friesland en Groningen door de gewone reizigers gebruikt kan worden. Ook is er nog niet bekend welk tariefsysteem zal worden gebruikt. Arriva is bezig met het maken van een tariefvoorstel voor de regionale treinen in Groningen en Friesland. Uiteindelijk zal het tarief door de provincie Fryslân en Groningen worden vastgesteld.

Andere vervoerders
De Nederlandse Spoorwegen als landelijke treinvervoerder zijn sinds 2009 bezig om de OV-chipkaart stapsgewijs in te voeren. De andere regionale treinvervoerders Connexxion, Syntus en Veolia verwachten later dit jaar te kunnen starten met de OV-chipkaart op regionaal spoor.