fbpx

Arriva wil zo snel mogelijk PIN-betalingen in alle bussen

31 mrt 2016 13:46

Arriva gaat meer proeven doen met pinnen in de bus. De dochteronderneming van DB wil als de proeven succesvol zijn de bussen zo snel mogelijk voorzien van een speciale Driver Console. De bedoeling is dat contant geld uit de bus gaat verdwijnen.

De Driver Console die Arriva wil invoeren is uitgerust met een multifunctionele kaartlezer waarmee OV-chipkaarten, maar ook bankkaarten gelezen kunnen worden. "De Driver Console is een verkoop- en service ondersteunend apparaat voor de chauffeur. Het systeem vervangt het kaartenplankje van de chauffeur. Met een ticketprinter worden vervoerbewijzen aan de klant verstrekt, betaling verloopt via PIN", legt een woordvoerder van Arriva uit.

Naast de al lopende pilot ´pinnen in de bus´ in Gouda en Alphen aan den Rijn starten er binnen enkele weken proeven met de Driver Console in een aantal bussen in meerdere regio’s. Arriva wil graag af van contant geld, omdat een aantal buschauffeurs is overvallen. Vakbonden en de OR van Arriva dringen al langer aan op bussen zonder contant geld. 

Arriva werkt nu aan  een landelijk plan. "Daarin zullen we beschrijven welke stappen we met welke partijen en organisaties moeten nemen. We kunnen dit namelijk niet alleen, we hebben daar meerdere partijen voor nodig zoals onder andere onze opdrachtgevers en de consumentenorganisaties. Uiterlijk 1 mei zullen wij het plan van aanpak gereed hebben."

Arriva sprak de afgelopen dagen met de vakbonden en sprak daarbij al tijdelijke maatregelen af. "Deze zijn gemaakt naar aanleiding van de overvallen die twee weken geleden hebben plaatsgevonden in onze bussen in de regio Brabant. Hierbij zijn de chauffeurs bedreigd en werden ze gedwongen om afstand te doen van hun geldlade. Dit is onacceptabel", aldus Arriva. 

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV is woedend op voornemen van Arriva om contant geld volledig uit de bus te gaan weren. "Uiteraard is de veiligheid van de chauffeurs van groot belang, maar contant geld is in ons land een wettig betaalmiddel; zeker voor nutsvoorzieningen als het OV dient dat zo te blijven", zegt Rikus Spithorst van de organisatie.

Onlangs had Arriva de reizigersorganisatie nog verzekerd dat werd gestreefd naar het zoveel mogelijk beperken van contant geldverkeer op de bus, maar complete afschaffing van een contante betaalmogelijkheid was twee weken geleden nog niet aan de orde. Spithorst: "Maar uiteindelijk is het niet Arriva, maar aan de opdrachtgevers om hierover te beslissen."