fbpx

Balkenende: geweld ov onacceptabel

(Novum) – Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft vrijdag keihard uitgehaald naar geweldplegers in het openbaar vervoer. "Alle grenzen worden overschreden. Dit is onacceptabel", zei de premier na afloop van de ministerraad.

De afgelopen weken hebben meerdere geweldsincidenten in trein en bus plaatsgevonden. Zo werd afgelopen zaterdag een conducteur in burger mishandeld, nadat hij een passagier zag urineren in de trein en hem daar op aansprak. Donderdag werd in Almere een buschauffeur bespuugd en geschopt door twee jongens.

Dit gedrag valt volgens de premier niet te tolereren. Mensen moeten veilig met het openbaar vervoer kunnen reizen. "Deze verhalen zijn schrijnend. We gaan er alles aan doen om dit tegen te gaan." De ministers van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) hebben met elkaar over de kwestie gesproken, meldde Balkenende. Ook de OV-bedrijven zijn hierbij betrokken.

De premier kondigde aan dat de huidige aanpak om geweld in het ov tegen te gaan, wordt geïntensiveerd. Dan moet worden gedacht aan snelrecht, extra toezicht, zwaardere straffen, meer controleurs en meer cameratoezicht.