fbpx

België opent HSL-tunnel met zonne-energie

10 jun 2011 10:55

De Thalys Amsterdam – Parijs rijdt sinds deze week bij onze zuiderburen door een tunnel van 3,4 kilometer die de trein voorziet van zonne-energie. Op de tunnel zijn in totaal 16.000 zonnepanelen geplaatst, met een oppervlakte zo groot als 8 voetbalvelden. Het is volgens de Belgische beheerder Infrabel een Europese primeur. "Het is de eerste keer in Europa dat de zonne-energie zowel beschikbaar is voor de spoorinfrastructuur als het treinverkeer."

De tunnel bevind zich tussen Antwerpen en het Belgische station Noorderkempen, vlakbij de Nederlandse grens. Dat de tunnel juist hier ligt, is te danken aan de gemeenten Brasschaat en Scholten. "Zij hebben ons, samen met Solar Power Systems benaderd met het plan voor een zonnetunnel", zegt een woordvoerdster van Infrabel. Infrabel is het plan vervolgens gaan onderzoeken op haalbaarheid en tot de conclussie gekomen dat het kon. Daarop startte de bouw in september 2009.

De tunnel ligt op een plek waar de trein parallel langs de snelweg rijdt. Volgens Infrabel vermindert de tunnel 2400 ton CO2 uitstoot. De energie die de 16.000 zonnepanelen opwekken, zou verder genoeg zijn om jaarlijks 4.000 treinen volledig te laten rijden. In oppervlakte hebben de zonnepanelen een oppervlakte van 50.000 m2.

Met de aanleg van de zonne-tunnel is in totaal een inverstering gemoeid van € 15,7 miljoen.

Foto´s: Sinds deze week zijn de Zonepanelen boven de tunnel ook echt in gebruik. Treinreiziger.nl reisde mee met de eerste Belgische groene trein. Bij de opening was veel pers aanwezig.