fbpx

Belgische agenten blijven grenstreinen controleren

(Novum) – De inzet van grensoverschrijdende patrouilles van de Nederlandse en Belgische spoorwegpolitie is zo´n succes, dat die wordt voortgezet. Sinds september worden wekelijks twee gezamenlijke patrouilles gehouden in de treinen tussen Roosendaal en Antwerpen, bestaande uit een Nederlandse en een Belgische politieambtenaar.

De duo´s patrouilleren zowel in uniform als in burgerkleding. Het gaat nu nog vooral om drugs, maar op termijn worden ook bijvoorbeeld zakkenrollers en mensen die vuurwerk de grens over willen brengen aangepakt.

De samenwerking is donderdag in Roosendaal officieel bekrachtigd. "De overeenkomst maakt het mogelijk allerlei vormen van overlast nog effectiever te bestrijden´´, zei directeur politie van het Korps Landelijke Politiediensten Pim Miltenburg. "Nog te vaak denken druggebruikers dat hen niets meer gemaakt kan worden eens ze de grens over zijn", aldus Olivier Libois, directeur-generaal van de Belgische Administratieve Politie.

De gezamenlijke patrouilles werden bedacht omdat door de sluiting van coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal een toevloed werd verwacht van Belgen die drugs wilden gaan kopen. Tot nu toe werden vijftien mensen aangehouden, waarbij in totaal een kleine kilo softdrugs in beslag werd genomen. Treinreizigers en -personeel zouden positief reageren op de gemengde controles.

De Belgische spoorwegpolitie voert al enkele jaren gemengde patrouilles uit met de Franse grenspolitie op Thalys-, Eurostar- en TGV-treinen. De Nederlandse spoorwegpolitie werkt regelmatig samen met de Duitse Bundespolizei.