fbpx

Belgische spoorwegen vervoeren meer reizigers

24 aug 2011 19:13

De Belgische spoorwegen NMBS heeft in het eerste halfjaar meer reizigers vervoerd dan in dezelfde periode van het jaar ervoor.

De groei bedraagt 3,5% (in totaal 115 miljoen reizigers). Dat cijfer betreft alléén het binnenlandse vervoer. Met dat cijfer is de groei in het aantal reizigers weer hoger dan in de vermindering van de groei tijdens de economische crisis, waarbij de groei vorig jaar 2,3% bedroeg.

De Belgische spoorwegen is in het begin van de eeuw overvallen door de reizigersgroei. Hierdoor was het materieel in aantal niet toereikend voor het aantal reizigers, waardoor oudere treinen langer in dienst moesten blijven. Door de leeftijd van de treinen en het gebrek aan nieuwe onderdelen voor een aantal ervan, stonden de treinen steeds vaker stil met panne. Dat is mede een oorzaak voor de slechte punctualiteit op het Belgische spoornet. Er is veel geïnvesteerd in het materieel en dat komt de laatste jaren binnenrollen. Echter zijn problemen met het nieuwe materieel ook aanwezig.

De Nederlandse Spoorwegen maakte eerder deze maand al bekend dat de reizigersgroei voor het Nederlandse spoorwegnet 4% bedroeg, na een stagnatie van de afgelopen jaren.