fbpx

Beperkingen defecte spoorbrug voorbij

04 jul 2012 9:31

Door een tijdelijke maatregel kunnen er weer treinen rijden over de spoorbrug Oosterdoksluis. De brug raakte ruim twee weken geleden defect, waardoor er met name tussen Schiphol en Amsterdam enkele treinen per uur uitvielen.

Nadat de brug in de nacht van 17 op 18 juni werd geopend, kon de brug niet meer in dienst komen doordat de verankering defect was geraakt. Tijdens het gebruik is er door de jaren heen slijtage opgetreden, en dit is niet in de reguliere onderhoudsbeurten naar voren gekomen.

Fyra
In de eerste week hadden met name veel Fyra-reizigers hinder van de defecte spoorbrug. De Fyra verviel volledig tussen Amsterdam en Schiphol en tussen Schiphol en Breda reed de trein één in plaats van twee keer per uur. NS International heeft aangegeven de vertraging van reizigers slechts ten dele te willen vergoeden. Treinreiziger.nl heeft een brief opgesteld waarmee reizigers daartegen bezwaar kunnen maken.

Tweede week
Door betere maatregelen nam de overlast per 26 juni af. Toen werd ook al de prognose gesteld dat de brug vanaf woensdag 4 juli weer in gebruik zou kunnen komen. Sinds 26 juni vervallen er één tot twee treinen per uur tussen Amsterdam en Schiphol, en was er met name hinder voor enkele Thalys- en ICE-treinen. Ook de CityNightLine/EuroNight kon door de defecte spoorbrug niet van en naar Amsterdam rijden.

Definitief herstel
De treinen kunnen nu weer over de spoorbrug rijden door een tijdelijke maatregel. Er zijn onderdelen in de maak om de brug definitief te maken. Dat zal over een paar maanden zijn, en de brug is dan een paar dagen buiten dienst.

Op de foto´s is de boosdoener te zien: de Oosterdoksluisbrug. Foto´s door Marcel Kouwenhoven.

Treinreiziger.nl