fbpx
Foto: Ronald Tilleman

Betuweroute weer even volledig beschikbaar

17 okt 2016 11:40

Beide sporen van de Betuweroute zijn sinds vandaag weer beschikbaar voor goederentreinen. Het afgelopen half jaar was er vanwege werkzaamheden slechts een spoor beschikbaar, waardoor veel goederentreinen via Brabant en Amersfoort moesten rijden. Toch is de hinder niet blijvend opgelost: tot zeker 2022 zijn er werkzaamheden aan de goederenspoorlijn.

In Duitsland wordt er tussen Emmerich en Oberhausen over een lengte van 70 kilometer een derde spoor aangelegd, waardoor de Betuweroute vanaf 2022 beter benut kan worden. Tot die tijd zijn er regelmatig werkzaamheden waardoor de Betuweroute in sommige periodes nauwelijks gebruikt kan worden. In 2017 gaat het om zeven weken en een aantal weekenden. In die periode zullen goederentreinen weer grotendeels via andere routes naar Duitsland moeten rijden.

De afgelopen periode zijn er ook aanpassingen aan de stroomvoorziening aangebracht. Net als de Betuweroute is het spoor tussen Zevenaar en de grensovergang nu voorzien van 25.000 Volt wisselstroom. Dit betekent dat internationale goederentreinen bij de grens geen twee, maar nog maar één keer van stroomvoorziening hoeven te wisselen. Dat is een belangrijke verbetering van de doorstroming.

Tijdens de werkzaamheden werden er circa 30 goederentreinen per dag omgeleid via de zogenoemde Brabantroute. Die loopt via Breda, Tilburg, Eindhoven en Venlo naar Duitsland, tot onvrede van die regio. Door het toegenomen aantal goederentreinen werden er ook veel vaker dan vooraf was afgesproken gevaarlijke stoffen door die gemeentes vervoerd. De Bentheimroute (via Amersfoort, Deventer, Hengelo en Bad Bentheim) had te maken met 10 extra goederentreinen per dag.