fbpx

Bezuinigingen Amtrak ondanks 7 doden bij treinongeluk

14 mei 2015 9:17

Het Amerikaanse Congres besloot woensdag, enkele uren na een ernstig treinongeluk in Philadelphia om de bezuinigingen bij de Amerikaanse treinmaatschappij Amtrak door te zetten. Bij het ongeluk kwamen zeker zeven mensen om het leven. Het ongeluk vond plaats doordat de trein veel te hard reed. Als de trein was uitgerust met een automatisch treinbeïnvloedingssysteem (zoals ATB), had het treinongeluk voorkomen kunnen worden.

De Verenigde Staten zitten al langer met de spoorwegen in hun maag. De Democraten wilden bijna 3,5 miljard euro investeren in Amtrak zodat het bedrijf niet alleen beter kan concurreren met bus en vliegtuig, maar ook om betere veiligheidssystemen aan te schaffen en verouderde apparatuur te vervangen.

Volgens afgevaardigde Steve Israel verwachten Amerikanen dat de overheid investeert in de veiligheid van de Amerikaanse spoorwegen. Maar met de ontsporing van dinsdagavond "hebben we hen teleurgesteld", aldus de Democraat.

De trein reed met 160 kilometer per uur veel te hard, wel twee keer de toegestane snelheid. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid NTSB. Ook blijkt dat de machinist slechts enkele seconden voor het ongeluk ging remmen. Een automatisch remssysteem dat de ontsporing op hoge snelheid had kunnen voorkomen is nog niet wettelijk verplicht voor Amerikaanse treinen, maar in de nabije toekomst wel.

De trein ontspoorde na een scherpe bocht. Behalve de zeven doden raakten meer dan tweehonderd mensen gewond. Nog eens zeven anderen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Door het ongeluk ligt het treinverkeer op de drukstbereden spoorlijn van de VS deels plat.

Door de ontsporing vielen acht van de tien rijtuigen omver. De trein was onderweg van Washington naar New York. De voorste wagon is volledig verwoest. Aan boord waren 238 passagiers en vijf treinmedewerkers.

"We reden lekker door toen we opeens op onze kant lagen", vertelde een passagier aan NBC News. Een andere getuige zag bebloede mensen die door de ramen naar buiten waren geslingerd. Door de klap vloog alles door de lucht, passagiers, bagage, laptops en mobiele telefoons, aldus getuigen. Mensen kropen door de gangen om door ramen en deuren buiten te komen.

Burgemeester Michael Nutter zei dat het een "absoluut rampzalige puinhoop" is op de plaats van het ongeluk. "Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven." Zowel vervoerder Amtrak als de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid onderzoekt wat er precies is gebeurd.

(c) ANP / Treinreiziger.nl