‘Bezuinigingen dreigen ov onherstelbaar te beschadigen’
27 mrt 2025 9:32
Bezuinigingen dreigen het openbaar vervoer in Nederland onherstelbaar te beschadigen. Hiervoor waarschuwt reizigersvereniging Rover die samen met andere consumentenorganisaties woensdag een brandbrief stuurde naar het kabinet. Eerder deze week luidden ook de openbaarvervoerbedrijven de noodklok over de bezuinigingen van in totaal 335 miljoen euro.
Het kabinet wil jaarlijks 225 miljoen euro minder betalen voor de OV-studentenkaart en voor de grote steden wacht een bezuiniging van 110 miljoen euro op het ov. Rover noemt de bezuinigingen ongekend hoog en vreest dat de verwachte tariefstijging van de NS van 10 procent voor volgend jaar nog hoger zal uitvallen door de bezuinigingen.
‘Tariefstijging tot 20 procent’
De consumenentenorganisaties vrezen voor tariefstijgingen ’tot wel 20 procent’. ’’Deze bezuinigingen zullen leiden tot een afbraak van het openbaar vervoer zoals we dat nu kennen,” waarschuwt Freek Bos, directeur van Rover. “De financiële tekorten worden hierdoor zo groot dat alleen drastische maatregelen mogelijk zijn.’’
Rover vreest voor een negatieve spiraal. “Reizigers haken straks af door de hoge kosten en het sterk verminderde aanbod, waardoor er nóg minder middelen zijn om het ov draaiende te houden. Dit zal leiden tot vervoerarmoede voor grote groepen mensen.”
‘Nog voor zomer terugdraaien’
De consumentenorganisaties willen dat nog voor de zomer de bezuinigingen worden teruggedraaid. En ze willen dat er een structurele compensatie komt voor de tariefstijging van de NS zodat die tarieven ook de komende jaren niet stijgen.
Het kabinet gaat dit voorjaar aan de slag met het opstellen van de nieuwe rijksbegroting. Daarnaast komt ook de voorjaarsnota er weer aan waarin de huidige financiën van het Rijk worden geactualiseerd. Staatssecretaris Chris Jansen van openbaar vervoer heeft eerder aangegeven dat hij bij de voorjaarsnota een oplossing wil hebben om te tariefstijgingen bij de NS tegen te gaan. Ook zei hij op zoek te gaan naar een oplossing voor de bezuiniging van 110 miljoen euro op het ov in de grote steden.
Ov-bedrijven: minder en duurder ov
De in OV-NL verenigde openbaar vervoerbedrijven lieten eerder deze week al weten dat de bezuinigingen ertoe zullen leiden dat er minder ov zal rijden en minder mensen in staat zullen zijn gebruik te maken van het ov. Volgens OV-NL leiden de bezuinigingen tot het schrappen van 1,6 miljoen dienstregelingsuren of een extra tariefsverhoging van 10 procent.
(c) Treinreiziger.nl
Als je voor milieu en leefbaarheidsredenen voor meer OV bent is dit het laatste wat je moet doen. En zeker in de randstad gaat dit stevig doordreunen; juist op de plekken waar je wilt dat meer mensen het OV,zoals trein,metro, tram en bus gaan pakken om zo de wegen te ontlasten. Je krijgt dichtslibbende wegen door toenemende automobiliteit (in de randstad), meer zwartrijders en agressie in het OV omdat mensen noodzakelijk vervoer niet meer kunnen betalen, creatieve oplossingen van mensen zonder rijbewijs om toch te kunnen verplaatsen, zoals de aanschaf van een Canta. (Gehandicaptenwagen [immers zonder deugelijk en betaalbaar OV ben je als rijbewijsloos gehandicapt] van max 110 cm breed waar je zonder rijbewijs tot 45km/h mag rijden.) Ook gaat het milieu zwaar achteruit door het feit dat mensen met relatief lage inkomens gaan kijken naar goedkope en voor het milieu niet zo schone wagens. De kortzichtige overheid denkt dat ze met meer accijnzen meer geld kunnen binnen halen van de benzine en proberen de benzine weer zwaarder te belasten, zonder dat er echt alternatieve reismethoden bij komen. Verder gaat dit uiteindelijk ook ten koste van de economie omdat bedrijven hun zakelijk transport niet meer kunnen doen doordat wegen heel de dag pot dicht zitten, komen steeds meer mensen te laat op hun werk door files etc en kunnen mensen zonder rijbewijs steeds moeilijker aan werk komen ondanks de krappe arbeidsmarkt.
Als je totaal niet in het klimaat gedoe geloof dan zijn er genoeg leefbaarheidsredenen, gewone milieuredenen, sociale en economische redenen om fatsoenlijk en redelijk betaalbaar OV te handhaven. Overigens een verhaal wat doorgaans door Nederlandse rechtse partijen wordt ondersteund ook willen ze hiernaast ook meer faciliteiten voor automobilisten.
En gaat dit kabinet toch door en lukt het om volgend jaar de tariefstijgingen in de hand te houden dan komt het wel een of twee jaar later.
Ik ben zelf een conservatieve kiezer.
Nou ja, u heeft er zelf op gestemd.
Ik zou zeggen, bel het enige lid van uw partij en protesteer.
…STERFHUIS constructie…
Voortaan stem ik bij elke verkiezing blanco en maak geen hokje meer rood, want de politici zijn het anno nu niet waard ( ! ) en heb het bij de recente twee ook gedaan, wel gebruik maken van mijn stemrecht, en deze laten optellen bij het opkomstpercentage, maar niemand meer blij maken met een rood hokje.
> Nederlanders moeten in opstand komen om bezuinigen zoals nu voorgesteld in het OV een halt toe te roepen en ongedaan te maken !
Eerst gaan ze de tarieven verhogen en dat gebeurt al sluimerende wijs valt mij op, en dan dit voornemen. De mensen die menen dat Nederland wel zonder OV kan, weet ik wel raad mee daar hebben ze elders een leuk plekje voor om “goed” te worden behandeld in Ukr….
> De dames en heren die met dit idee zijn gekomen horen thuis in een gekkenhuis ! ! ! Het milieu en alles wat daar voor door gaat naar de knoppen helpen en de vervuilende automobiliteit meer laten toenemen is krankzinnig. Ik hou ook als niet rijbewijsloze van auto’s, en had ik maar zo’n papiertje maar door omstandigheden niet van is gekomen, maar dan moet er OOK een goed, frequent en betaalbaar Openbaar Vervoer alternatief zijn en dat is er straks niet meer !
Baardstaart je heb alles GOED omschreven en ben het volledig met je eens. We zijn net makke schapen die alles maar laten wel gevallen, terwijl al die krankzinnige politici en beleidsmakers de bevolking een poot omdraaien en men straks alleen te voet van A naar B laten gaan.
> Investeren in GOED, BETAALBAAR en VEILIG OV daar help je iedereen mee, zou het devies moeten zijn, maar dat snappen die lui niet die er over gaan die maken van het Openbaar Vervoer een “sterfhuis constructie” van en dan bij elke verkiezing naar de stembus gaan ? Mensen blijf voortaan gewoon thuis of stem blanco ! ! !
Slim. Stem blanco. Blijf thuis. Plaats boze berichten op Twitter. Dit alles haalt niets uit. Met blanco stemmen wordt niets gedaan, en hier kijken ze in Den Haag nog geen halve seconde naar om. In plaats daarvan gaat de helft van je stem mooi naar de partijen die nu in het kabinet zitten en de boel zitten te verzieken.
“Blanco/ongeldigKiezers kunnen blanco stemmen. Iemand stemt blanco als hij of zij geen enkel vakje van het stembiljet aankruist. Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet-stemmen, geen invloed op de zetelverdeling. Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler worden uitsluitend stemmen op kandidaten geteld. Het is dus niet zo dat een blanco stem naar de grootste partij gaat.
Beeld: Martijn Beekman
OpkomstbepalingBlanco stemmen en ongeldige stemmen worden wel meegenomen bij het bepalen van de opkomst: het aantal mensen dat heeft gestemd. Het aantal blanco stemmen en het aantal ongeldige stemmen wordt afzonderlijk vermeld in het proces-verbaal (papieren verslag) van de verkiezingsdag.
Als een kiezer zich bij het invullen van zijn stembiljet vergist, geeft hij het biljet terug aan de voorzitter. Deze maakt dit stembiljet onbruikbaar en geeft hem eenmaal een nieuw biljet.”
Bron : Kiesraad
Dit heb je fout, je stem gaat in principe, net als alle niet stemmers, in rato naar wat iedereen heeft gestemd, naar alle partijen.
Dat ergens te zien is dat een getalletje groter of kleiner is, maakt niet uit; met dit getalletje gebeurt niets. Verdwijnt in een la, niemand die er naar om kijkt.
Omdat het kabinet per regel een meerderheid is gaat minimaal de helft van je stem gaat naar het nieuwe kabinet. En dus zeg je niet “ik ben het er niet mee eens” maar “ik vind het wel goed zo, de rest zal wel goed stemmen naar mijn zin”.
Als studenten in totaal minder of meer kilometers gaan reizen wordt de vergoeding tussentijds evenredig verlaagd of verhoogd. Dat is gewoon vastgelegd in het contract voor de studentenkaart en dus geen bezuiniging.
Op zich hoeft een dergelijke bezuiniging niet negatief voor de reiziger uit te pakken. De Arriva’s van Nederland zullen geen mens teveel op kantoor hebben zitten maar de Randstedelijke vervoerders (NS, GVB, RET, HTM) hebben volgens mij nog flink wat vet op de botten, daar kan best wel wat van af.
Dat denk ik dus ook. Ik heb net het jaarverslag van NS zo’n beetje doorgeakkerd en het valt wel op dat er alleen maar lachende foto’s in staan. Ik heb vooral gezocht naar de uitsplitsing van het personeel maar niet gevonden. Ik zie een totaal van ruim 21.000 personeelsleden maar zou graag de uitsplitsing willen zien in rijdend personeel (machinisten en conducteurs) en overig (kantoor, retail enz.enz.).
Arriva rijdt hun bussen toch al nauwelijks, dus dit wordt alleen maar erger. Leuk voor de randstad dat zij door hun eigen bedachten maatregelen niet getroffen worden, maar dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.
Arriva beter voor de reiziger? Wat een grap. De arriva’s van Nederland hebben ook geen mens teveel op de trein, zelfs te weinig, gezien de dagelijkse rituitval tussen Aken – Maastricht – Sittard en Heerlen. Een rit bij Arriva, bijvoorbeeld Heerlen-Sittard, is daarbij ook nog eens duurder t.o.v. de intercity van NS.
Dat valt vies tegen, zoveel kantoorpersoneel heeft RET niet.
Plus dan moet je als overheid regie nen en dat afdwingen/het zelf gaan organiseren.
Wat je nu krijgt is dat de kantoorlui degenen zijn de de keuzes maken en er doodleuk voor kiezen de prijzen verder te verhogen.
Als de ovmarkt een winstgevende markt zou zijn, zou het niet bijna alleen maar onder overheidsorganisaties vallen.
Wat betreft de ns: die hebben al fors gesneden op kantoorpersoneel en renovatie van treinen en staan alsnog flink in het rood.
Als je hogere tarieven wilt tegengaan moet je er haast wel akkoord mee gaan dat niet elk station twee keer per uur wordt aangedaan, of je moet de NS aan het subsidie infuus leggen zoals het NMBS.
Arriva is beter? Een traject vrij abbonnent tussel leeuwarden en groningen kost 380 euro bij arriva, een rit van een 50km/35 minuten. Heel nederlandt vrij bij de ns is nog goedkoper.
Je kunt ook gewoon met Altijd Vrij van NS met de Arriva-treinen. Traject Vrij van Arriva is op het door jou genoemde traject overigens verkrijgbaar voor 322,30 euro p/m. Bij NS heb je ook trajectabonnementen waarnaast Altijd Vrij snel aantrekkelijker lijkt. Ik geloof niet dat je hiermee een punt maakt.
“Rover vreest voor een negatieve spiraal”? Hallo Rover!
Die negatieve spiraal is er allang hoor en reizigers haakten al eerder af!
Die spiraal begon met langdurige werkzaamheden en onregelmatigheden waarbij weinig of geen alternatief vervoer werd aangeboden, werd erger met onvoldoende beschermende maatregelen voor reizigers tijdens de coronaperiode en een wervingsstop, werd nog veel erger door krakkemikkige concessiewisselingen en belbusjes waar je lang op moet wachten en nog maar moet zien wanneer je aankomt, om over de hogesnelheidslijn en het gebrek aan onderhoud van materieel maar niet uit te weiden.
Natuurlijk is een goed openbaar vervoer belangrijk voor een beter milieu en klimaat, maar op deze wijze geef je een rechts kabinet natuurlijk alle excuses om te bezuinigen. Waarom zouden zij geld steken in een bedrijfstak die slecht presteert?
Je weet dat de vorige kabinetten ook al flimk op ov, met name het busvervoer bezuinigd hebben?
Het enige antwoord op bezuinigingen is minder leveren, je gaat geen concessies doen aan de kwaliteit van je product. Dat kost je op termijn de kop.
Kijk maar in de winkel, als een leverancier wordt uitgeknepen stopt hij gewoon minder pindakaas in het potje.
Je kunt als vervoerder ook gewoon ‘nee’ zeggen tegen een concessie.
Kijk maar de busverbindingen van 10 jaar terug en nu, dar is precies wat er gebeurd is.
Geld wel dat niemand die bus gebruikte, en in Suwald in friesland len zelfs ging protesteren tegen de komst van een bus.
Rover is er alleen voor de randstad.
Ik wilde (ja wilde) dit weekend naar Overijssel. Dat kan een heel eind met de trein. Het laatste stuk zou ik met de bus. Zou prima gaan allemaal. Deze week de reis nog eens gepland op ov9292. En wat denk je? In het WEEKEND rijdt daar helemaal geen bus meer. Ik had in eerste instantie de datum niet ingevoerd en dus op een door de weekse dag gepland.
Wijze les! Lachwekkend. Als ik wil gaan moet ik vooraf op een op te geven vertrektijd een peperduur kaartje voor een soort OVtaxi kopen. Zit je qua reisschema muurvast aan dat kaartje. En op de site van RRReis wordt ook nog eens uitgelegd wat voor geweldig systeem dit wel niet is en wat de voordelen allemaal wel niet zijn.
Triester dan dit wordt het niet. Je zult er wonen en met een beetje pech over een tijdje moeten gaan betalen voor gratis OV in de randstad. Dan wordt je dus een soort van driedubbel gepakt. In je eigen regio is nauwelijks OV beschikbaar, het is ca 3x zo duur als in de randstad en je moet betalen voor het gratis OV van een ander.
@Ruud: Op welke plek in Overijssel had je dan moeten zijn? Juist in Overijssel kun je bijna iedere plek wel met de trein aandoen, qua netwerk is het echt niet verkeerd vergeleken met vele andere provincies. Aansluitende bussen is denk ik ook wel best goed geregeld, zelfs op zondag.
Alleen het visgraat systeem dat Syntus ooit verzonnen heeft zorgt ervoor dat vele reizigers onnodig 2 of 3x moeten overstappen en mensen 3x zo lang onderweg zijn als voordat Syntus de boel overnam. Helaas heeft Arriva er vooralsnog ook aan vastgehouden.
Inderdaad heb je gelijk, is geen Overijssel maar ‘t Harde, dat ligt er net buiten in Gelderland.
Boze reacties hier kennelijk omdat niet voor te stellen is dat deze situatie bestaat. Kijk maar op ov9292, door de weeks rijdt de bus wel, in het weekend niet. OV kaart kun je door de weeks wel maar in het weekend niet gebruiken, je moet vooraf je ticket kopen.
Volgens mij is het gehucht waar je naartoe wilt het weekend wel degelijk bereikbaar. Echter, dat is ongeveer een kilometer lopen vanaf de halte van bus 305. Bus 305 is juist een goed voorbeeld van een wel frequente lijn, ook op zondag. Ik heb op zondagochtend wel eens in die bus gezeten en toen bleven de kerkgangers in Oldebroek ervoor lopen, om zodoende hun onvrede over het verstoren van de zondagsrust te uiten.
Typische platteland leugens… Haten op de randstad en dan geen locaties opnoemen waar uw naartoe wou gaan met de bus zodat we uw niet kunnen fact checken he?
Staphorst…
De negatieve spiraal is al ergens begonnen in mei 2020 waarin men zei mensen met een auto mogen er al op uit en mensen afhankelijk van het OV in juli. In de Coronatijd is er uiteraard niet geinvesteerd in het OV en waren er ook allerlei bezuinigingsplannen. Doordat niemand wist hoelang het chagrijn duurt en na de Coronaperiode was er een boel personeel van het OV gepensioeneerd geraakt en men niet aangevuld en ook de verdere gevolgen van de vergrijzing. Gevolg: Rituitval, (grote) storingen, falend busvervoer, nooddienstregelingen, vieze treinen, ontevreden reizigers en blijvende groei van tweede hands auto’s. Ondertussen wordt de datum dat de NS zo goed functioneert als in 2019 steeds verder naar achter geschoven… Van 2025 naar 2030….. En dan nog de stevige inflatie ten gevolge van de Oekraine oorlog die mede de enorme prijsstijgingen in het OV heeft veroorzaakt.
Wie denkt dat conservatief-rechts de oorzaak is van het verval van het OV zou ik toch eerst maar eens naar D’66, CU en zelfs CDA gaan kijken. D´66 en CU hebben allebei een grote mond over het klimaat en zo. En links die voor harde lockdown en Coronamaatregelen waren terwijl FvD en Van Haga hier geen heil inzagen en er vanaf wilde. Maatregelen, die om alle redenen uiterst twijfelachtig waren en ook het OV onomkeerbare schade hebben aangebracht.
En die 1000 miljard aan klimaatgelden zijn beter besteedt aan duurzamer vervoer (beter OV en betere fietsen [velomobielen]), duurzamere en lokalere producten (dus geen wegwerpmeuk) en onderzoek naar thoriumreactoren dan aan heel die handel als windmolens, zonnepanelen en stekkerauto’s.
Geen treinverkeer mogelijk vanuit mijn woonplaats, het opheffen van de slaaptrein waar ik graag gebruik van maakte, een brandende zon op de bushalte waar ik tevergeefs op een bus wachtte, ik was er op een dag 20 jaar geleden al helemaal klaar mee.
Toch blijf ik geloven in de toekomst van het openbaar vervoer maar man, wat duurt het allemaal lang voordat het weer wat wordt. Ga ik dat nog meemaken?
Minder studenten die ook nog eens gemiddeld minder vaak reizen plus het thuiswerken kosten het OV reizigers. In combinatie met de uit de hand gelopen loonkosten is dat een giftige cocktail voor het OV.
Over 10 jaar zijn er vrijwel alleen nog maar haltetaxi’s in Nederland. En op zondag is zelfs dat al te veel gevraagd. In Zeeland is het al bijna zover.
OV heeft bij mij de betekenis gekregen van Onbetrouwbaar Vervoer.
Nu heb ik de mazzel ook een geldig rijbewijs te bezitten, maar een auto kan ik echter niet betalen. Dus doe alles met bus en trein, zolang dat nog kan…
Ben wel aan het overwegen om een E-bike of een Fatbike te kopen, daar kan je best nog een heel eind mee komen. Zeker als er op plaats van bestemming de mogelijkheid en tijd is om de fietsaccu weer vol te laden. Geen last van files en niet opgehokt hoeven staan in een overvolle trein.
Als de afstand niet al te groot is natuurlijk.
Het echte probleem ligt in Den Haag. Ze hebben onvoldoende geld om alles te financieren wat ze daar zouden willen. Maar ze maken telkens opnieuw verkeerde keuzes en daar ondervinden wij de gevolgen van.
Hoezo noemen zij zich volksvertegenwoordigers???
Welk volk vertegenwoordigen ze dan???
Niet Jan Modaal en andere hardwerkende Nederlanders.
Gelukkig is het OV hier nog redelijk in het oosten en anders een Canta aanschaffen. Immers zonder rijbewijs met falend OV ben je behoorlijk gehandicapt.
Sinds corona reizen studenten een stuk minder met de trein. Op zich is het dus logisch dat het ministerie van onderwijs ook minder wil betalen en dat de OV-bedrijven hun capaciteit ook aanpassen op de lagere vraag. Verder zijn de overheadkosten bij stadsvervoerders als GvB, RET en HTM te hoog.
Tot slot hebben de OV-bedrijven zelf boter op hun hoofd gezien de absurde loonstijgingen voor hun personeel. Stijgingen die de laatste jaren veel hoger waren dan in het bedrijfsleven.
Alles moest worden geliberaliseerd. Marktwerking was het. Als ik zie wat voor belachelijke salarissen de top int, tja moet dat blijkbaar.
En van een rechts kabinet hoef je weinig te verwachten. Die leven in een andere wereld en hebben geen benul van wat er dagelijks gebeurt.
Tja, met de hele marktwerking werk je alles naar de kloten. Bestaanszekerheid, ja, in je dromen.
Als je kijkt wat machinisten en conducteurs (mbo3-niveau) verdienen vergeleken met mbo’ers in het bedrijfsleven is daar dezelfde wanverhouding.
Als jij over “marktwerking” praat bedoel je in werkelijkheid dat de overheid niet jaarlijks miljarden subsidie wil schuiven. Dat heeft echter niets met het begrip marktwerking te maken.
Als je op mbo3-niveau functioneert en geld is je drijfveer, dan kan het geen kwaad je te laten omscholen tot iets meer praktisch, zoals schilder, installateur of loodgieter. Het toekomstperspectief voor een goede schilder is veel beter dan dat van een conducteur of bijvoorbeeld iemand met een master genderstudies.
Schilders, loodgieters, etc. verdienen vooral ook goed omdat ze veelal als ZZP’er werken en heel veel uren maken. Degenen die wel in vaste dienst zijn klussen ook veel bij op zaterdag en op hun vrije dagen.