fbpx

Bijna 3 uur vertraging voor gestrande Fyra reizigers

05 jan 2013 12:16

De eerste Fyra uit Brussel naar Nederland is bij de Belgische grens zaterdag gestrand. Uiteindelijk hebben de reizigers een vertraging gekregen van 2 uur en 43 minuten, meldt de Belgische spoorbeheerder Infrabel op de website voor actuele Belgische vertrektijden.

Waarschijnlijk kon de trein niet verder door problemen met het spoor of de bovenleiding, aldus de zegsman. De Fyra-reizigers moesten daardoor terugkeren naar Antwerpen en daar de reis via de gewone sporen vervolgen. Inmiddels zijn de HSL-sporen weer vrijgegeven.

Vertragingen
Railtime.be, een initatief van de Belgische spoorbeheerder Infrabel, meldt dat de trein in Nederland uiteindelijk met 2 uur en 43 minuten is aangekomen. De tweede Fyra vanuit Brussel naar Amsterdam is omgeleid via Roosendaal en kreeg een vertraging van ongeveer 30 minuten.

Uitgevallen treinen
Grotere pech was er voor reizigers van de derde trein Brussel – Amsterdam, die trein is opgeheven, waardoor reizigers een vertraging van 60 minuten oplopen. Ook in tegenovergestelde richting werd er een Fyra opgeheven. Daarnaast kreeg één Fyra naar Brussel een vertraging van ruim 50 minuten en moest de trein vanaf Brussel Noord worden opgeheven.

Problematisch
De Fyra Amsterdam – Brussel ging op 9 december van start. De eerste dagen gingen dagelijks treinen defect waardoor reizigers grote vertragingen opliepen. Het aantal vertraagde treinen is inmiddels afgenomen, maar nog steeds is er een hoog percentage treinen vertraagd.

2 januari
Zo kwam op op 2 januari slechts de helft van alle Fyra-treinen in Brussel aan met minder dan 15 minuten vertraging. In 20 procent van de situaties hadden Fyra-reizigers uit Nederland toen een vertraging van meer dan zestig minuten. NS International durft niet te zeggen wanneer de betrouwbaarheid op het gewenste niveau gebracht kan worden. Het bedrijf heeft haar hoop vooral gevestigd op een software-update voor de treinen.