fbpx

Bijna botsing treinen Amersfoort werd veroorzaakt door menselijke fouten

(Novum) – Een bijna-botsing tussen twee treinen in juni vorig jaar bij Amersfoort was het gevolg van fouten van de hoofdconducteur en de machinist van een van de treinen. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

Volgens de inspectie is de machinist op 23 juni vertrokken van het station in Amersfoort nadat de hoofdconducteur ten onrechte de vertrekprocedure had ingezet. De machinist heeft het vertreksein vervolgens niet gecontroleerd. Daardoor kwamen twee treinen op hetzelfde spoor terecht.

De treinen kwamen op ongeveer 120 meter van elkaar tot stilstand nadat iemand van de verkeersleiding alarm had geslagen.

Volgens de inspectie gebeurt het meerdere keren per jaar dat een trein door een rood sein rijdt doordat de hoofdconducteur ten onrechte de vertrekprocedure start. De inspectie heeft de NS er na een treinbotsing in 2008 bij Gouda al op gewezen dat het vertrekproces niet veilig genoeg is. Volgens de inspectie heeft de NS er in de tussentijd niet genoeg aan gedaan om het vertrekproces veiliger te maken.

De inspectie wil dat de NS alsnog maatregelen neemt om te zorgen dat treinen minder vaak door een rood sein rijden. Gebeurt dat niet, dan dreigt de inspectie een boete op te leggen.