fbpx

Bijna tien procent Fyra treinen valt uit

De Fyra Amsterdam – Breda valt nog altijd vaak uit. De treinen die wel rijden hebben bovendien vaker vertraging dan de gewone trein. Dat blijkt uit de 31e voortgangsrapportage van de hogesnelheidslijn die minister Schultz dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gezonden.

In de eerste zes maanden van 2012 viel bijvoorbeeld 9,8 procent van de Fyra-treinen uit. Dat is vele malen vaker dan de reguliere trein; die viel in slechts 2,3 procent uit. De hoge uitval van de Fyra werd mede veroorzaakt door de defecte spoorbrug in mei bij Amsterdam. Door die defecte spoorbrug daalde het aantal reizigers van 868.000 in het eerste kwartaal naar 670.000 in het tweede kwartaal. Dat is een daling van 22 procent.

Vertraging
De Fyra´s die wel rijden zijn bovendien vaak te laat. Zo heeft 13% van de Fyra-treinen een vertraging van 5 minuten of meer. De reguliere trein is veel minder vaak te laat: minder dan 5% van de NS-treinen heeft een vertraging van 5 minuten of meer.

Benelux
De defecte spoorbrug bij Amsterdam heeft er ook voor gezorgd dat de Beneluxtrein vaak uitviel. De Benelux viel in 7,5% van de gevallen uit. Zonder de defecte spoorbrug zou dat percentage uitgekomen zijn op 5,7%. De Benelux is even punctueel als de Fyra. Vorig jaar was de Benelux nog vaker te laat, maar door ruimere reistijden is de trein nu iets stipter.