fbpx

Bijna vier miljoen voor veiligheid ov-personeel

31 jan 2011 17:46

(Novum) – Het kabinet trekt bijna vier miljoen euro uit voor maatregelen die de veiligheid van werknemers in het openbaar vervoer moeten vergroten. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekend.

Het gaat om maatregelen die voortvloeien uit de zogeheten Taksforce Veiliger Openbaar Vervoer, die in 2009 door het kabinet werd opgericht om agressie en geweld tegen buschauffeurs, conducteurs en andere werknemers in het ov een halt toe te roepen. Dat gebeurde na een toename van het aantal geweldsincidenten tegen hen.

De werkgroep kwam met een pakket van zestien maatregelen. Inmiddels de betrokken partijen het eens geworden over de uitvoering van veertien van de zestien maatregelen, laat het departement weten. Zo zijn afspraken gemaakt over extra toezicht in het bus, tram en metro.

Een aantal maatregelen is al in gang gezet. Zo is de informatie-uitwisseling tussen de ov-bedrijven en de politie de afgelopen tijd al ´sterk verbeterd´. Ook worden nieuwe bussen in een aantal regio´s standaard voorzien van camera´s. Het doel is tachtig procent van de streekbussen van een camera te voorzien.

De overheden en de vakbonden zijn het niet eens geworden over het opnemen van een ´minimumnorm´ voor sociale veiligheid bij aanbestedingen en het versneld installeren van camera´s. De partijen zijn daarover nog met elkaar ingesprek. Vorige week gaf FNV aan dat deze twee punten voor de bond het belangrijkste waren. De vakbond noemde de uitvoering van de Taskforce Veiligheid Openbaar Vervoer teleurstellend. Ook het CNV is niet blij dat er nog niets is afgesproken over de minimumnorm van sociale veiligheid.