fbpx

Boetebedrag voor zwartrijden ov verhoogd naar 50 euro

26 nov 2015 19:07

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) verhoogt het boetebedrag voor zwartrijden in het openbaar vervoer van 35 naar 50 euro. Eerder zou de boete verdubbeld worden naar 70 euro, maar onder druk van de vervoerders is dat nu naar 50 euro bijgesteld. Dat meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB).

Reizigers met een afgekocht abonnement kunnen bij de meeste vervoerders drie keer per jaar vergeten in te checken zonder een boete te krijgen. Vervoerders zien het als coulance dat betalende reizigers die vergeten in te checken niet direct een boete krijgen. NS is de enige vervoerder die reizigers met een afgekocht abonnement altijd coulance verleent. De coulanceregeling geldt daar voor reizigers met een OV-jaarabonnement, OV-vrij, NS-abonnement Altijd Vrij, Weekend Vrij en Dal Vrij gedurende de weekenddagen, studentenreisproduct, netabonnement en Kids Vrij. 

Of het coulancebeleid ook geldt voor reizigers met een papieren kaartje, die ook de reis vooraf hebben betaald, kon een woordvoerder van het NOVB niet zeggen. Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad verwijst daarvoor naar de vervoerders. Van NS is bekend dat hier in het algemeen coulant mee wordt omgegaan, maar bij andere vervoerders geldt dat niet altijd. Ook is onduidelijk of het coulancebeleid geldt voor houders met een maandabonnement.

Reizigers op saldo die kunnen aantonen normaal gesproken in- en uit te checken maar een keertje zijn vergeten in te checken vallen niet onder de coulanceregeling. Die moeten de boete van 50 euro gewoon betalen.

Naar schatting reist 0,5 procent tot 1 procent van de reizigers zonder geldig kaartje. In 2005 reisde nog ruim 2 procent van de treinreizigers zwart. In dat jaar werd het boetebeleid aangescherpt. Het treintarief werd afgeschaft en sindsdien kan er in de trein alleen nog maar een kaartje worden gekocht met 35 euro boete. Een jaar na de invoering van het nieuwe boetebeleid was het aantal reizigers dat zwart reist gehalveerd.

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rafi alkoza
6 jaren geleden

Hello;

Ik ben gereisd gisteren met NS maar ik heb ingecheckt bij Arriva en den ik ben vergeten uitchecken doen bij Arriva maar de controller bij mij gekomen hij heeft gezegd je hebt niet ingecheckt maar ik heb uitleg gegeven maar zij heeft me niet aandacht besteed.EN den zij heeft boete geschrift. maar, waarom ik moet boete betalen het was de eerst tijd ik heb gemist inchecken en ik heb bijna een jaar gebruikt OV chipkart maar ik heb nooit zwart gerijd jullie moeten geloven op mij

vriendelijk groentjes
rafi