fbpx
Een elektrische bus van Qbuzz in Groningen.

Boetes voor Qbuzz voor rituitval en defecte rolstoelliften

11 feb 2025 19:37

Het OV-bureau voor de provincies Groningen en Drenthe heeft vervoerder Qbuzz een boete van 10.000 euro opgelegd omdat het bedrijf onlangs een reiziger in een rolstoel niet meenam. De betrokkene kon bij station Assen tot twee keer toe een bus niet in omdat in beide bussen de rolstoellift niet gebruikt kon worden, meldt het OV-bureau.

Niet de eerste keer

Ook regelde Qbuzz geen vervangend vervoer. In 2023 gebeurde hetzelfde en ook toen werd een boete opgelegd, aldus het OV-bureau dat is opgericht door de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen om onder meer te zorgen voor goed en betaalbaar openbaar vervoer in het gebied.

“Dit is helaas niet de eerste keer. Ik verwacht van Qbuzz dat rolstoelliften regelmatig gecontroleerd worden en dat chauffeurs weten hoe ze moeten handelen”, stelt Rosalinde Hoorweg, directeur van het OV-bureau Groningen Drenthe. Zij vindt het noodzakelijk dat het openbaar vervoer breed toegankelijk is. “Iedereen is welkom in de bus”, is haar boodschap.

Duidelijke verbeteringen nodig

De ChristenUnie in de Provinciale Staten van Drenthe maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor mensen in een rolstoel. De partij wil van gedeputeerde Henk Jumelet horen wat eraan wordt gedaan. “Dit soort situaties mogen niet voorkomen. We zien dat Qbuzz hier structureel tekortschiet. Het kan niet zo zijn dat rolstoelgebruikers keer op keer moeten vrezen of ze wel mee kunnen”, vindt Statenlid Gerben Brandsema. “Er is al te vaak gewezen op dit probleem. Nu is het tijd voor duidelijke verbeteringen.”

Zuid-Holland wil Qbuzz ook beboeten

Overigens dreigt er ook in Zuid-Holland een boete voor Qbuzz, maar om een heel andere reden. De provincie Zuid-Holland heeft geen vertrouwen in het plan dat Qbuzz onlangs indiende om het busvervoer in het noordelijke deel van de provincie te verbeteren. Het college van Gedeputeerde Staten gaat Qbuzz daarom miljoenenboetes opleggen. “Dit is een logische consequentie, omdat de dienstverlening niet conform onze afspraken is”, aldus gedeputeerde Frederik Zevenbergen (openbaar vervoer, VVD).

Hoe hoog de boetes zijn, moet het college nog bepalen. In de afspraken die de provincie en het vervoersbedrijf hebben gemaakt, staan al vastgestelde bedragen. Zo kan de provincie een boete van 2 miljoen euro geven als reizigers “vermijdbare hinder” ondervinden bij de start van de dienstverlening, op 15 december afgelopen jaar. Als tussen die startdatum en 12 januari meer dan 1 procent van de ritten uitvalt, kan een boete van 1 miljoen euro volgen. Dat percentage ligt al weken aanzienlijk hoger, afgelopen week op ruim 5 procent.

Mede doordat een groot deel van de bestelde elektrische bussen niet op tijd klaar was, verloopt de start van Qbuzz chaotisch in en om steden als Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden en Katwijk. Veel bussen komen te laat of rijden helemaal niet. Ook zijn verhalen bekend over chauffeurs die de weg niet weten.

(c) ANP / Treinreiziger

4 4 stemmen
Artikel waardering
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Baardstaart
1 maand geleden

Volledig terecht. Als de opdrachtgever zegt dat het OV volledig toegankelijk moet zijn voor mensen in een rolstoel dient de vervoerder zich hier ook aan te houden. Verder zijn alle moderne bussen ingericht op rolstoelen en is toegankelijk van OV voor mensen met een beperking ook enorm belangrijk, dus dan moet het ook goed functioneren. Ook hebben veel rolstoel gebruikers hebben recht op een deeltaxi van de gemeente, maar als ze wat verder weg willen zijn kunnen ze gebruikmaken van de beperkte aantal kilometers van Valys, maar als iemand nog jonger en flexibeler is gewoon de bussen en de sprinters die allemaal toegankelijk zijn ook een optie en dat scheelt weer dure Valys kilometers.

Anoniem
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Daar ben ik het mee oneens, ja het OV hoort toegankelijk te zijn met mensen die in een rolstoel zitten maar je kunt helaas niet alle storingen voorkomen. Als reguliere reiziger gebeurt het ook weleens dat er een bus defect raakt ofzo en dan kun je ook niet mee met die rit.

Braadstaaf
1 maand geleden

Dat zo’n ding niet werkt tot daaraan toe, maar dan laat je een rolstoeler als het bij de 2e bus weer zo is niet staan. Ronduit bezopen. Regel die taxi dan gewoon.

Anoniem
1 maand geleden
Antwoord aan  Braadstaaf

Dat is gewoon pech hebben denk ik. Als het 5x gebeurt ofzo ja dan vind ik een boete wel terecht anders kun je ProRail ook wel een boete van 10.000 euro geven voor elk station dat onbereikbaar is voor rolstoelgebruikers. 😂

Paul Lamote
1 maand geleden

Vroeger hadden bussen gewoon een rolplank die de chauffeur met de hand kon uitklappen en weer inklappen.

Chris
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Dit is nogsteeds, maar dit betreft hoge vloersbussen, en daar moet iedereen met een trapje instappen; dat lukt dus niet zomaar met alleen een plank.

Bert Sitters
1 maand geleden

Heeft Kwiebus het slachtoffer verontschuldigingen aangeboden en gecompenseerd?

treingraag
1 maand geleden

Franse bussen in Lourdes knielen even opzij en je rijdt er zo in. Wel de kleinere City bus niet de streekbus.

Bert v.d.Bus
1 maand geleden

Het ligt voor de hand om de schuld bij de vervoerder te leggen,maar de wegbeheerder heeft uiteraard ook verantwoordelijkheid in aanleg en onderhoud van de haltes.Zo is het voorgekomen dat in Hoofddorp een rolstoeler op de halte stond,waarna de chauffeur de elektrisch aangestuurde rolstoelplank in werking zette.Deze rolstoelplank liep vast op een stoeprand,welke door boomwortels schuin omhoog was gedrukt.Het resultaat was dat de rolstoeler niet naar binnen kon,en de bus niet verder kon. De Mercedes-Benz Citaro verdween met chauffeur en al in de takels en de halte stond vervolgens redelijk vol.