fbpx

Bonden slepen busmaatschappijen voor de rechter

15 jul 2009 0:58

tag

 (Novum) – De vakbonden slepen de werkgevers in het streekbusvervoer voor de rechter. CNV BedrijvenBond en FNV Bondgenoten gaan niet akkoord met de ´enorme´ salariskortingen die werknemers hebben gekregen voor de acties van vorig jaar.

Het streekvervoer was in mei en juni 2008 wekenlang het toneel van ´publieksvriendelijke´ acties voor een betere cao, die uiteindelijk medio juni tot stand kwam. De buschauffeurs staakten bijna twee weken de hele dag en later alleen buiten de spits. De werkgevers, onder meer Arriva, Connexxion en Veolia, lieten in november al weten vakantiedagen en toeslagen in te houden bij de stakende buschauffeurs.

CNV-bestuurder Wyb Kusters meldt dat de chauffeurs niet alleen hier verontwaardigd over zijn, maar ook over de kortingen op hun salaris. "Dit is onnodig en heeft de verhoudingen ernstig verslechterd." Omdat de werkgevers volgens hem niet positief ingingen op brieven van vakbonden, volgde woensdag de stap naar de rechter.

De bonden benadrukken dat de werkgevers van tevoren niet of onvoldoende duidelijk hebben gemaakt welke tegenmaatregelen ze zouden treffen. Tegenacties van werkgevers mogen volgens het stakingsrecht alleen als de bedrijfsvoering ernstig wordt ontwricht. Op de publieksvriendelijke actiedagen reden er bussen en was er geen sprake van ernstige ontwrichting, aldus de bonden. Ook zouden ze hun werknemers collectief moeten benaderen en niet individueel treffen. Daarnaast zou de loonkorting onevenredig hoog zijn.

Kusters verwacht dat de procedure lang kan duren: "Er is veel geld mee gemoeid en het gaat om principiële vragen, met antwoorden die ook bepalend kunnen zijn voor acties in de toekomst."

Het streekvervoer telt ongeveer twaalfduizend werknemers.