fbpx

Bonden voeren volgende week actie bij stadsvervoerders: minder vervoer

09 feb 2011 13:47

Maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 februari rijden er minder bussen, trams, metro´s en ferry´s in de drie grote steden van het land. Reizigers moeten behalve met lagere frequenties ook rekening houden met extra overstaps. Met de uitgeklede dienstregeling willen de vakbonden protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen.

Het kabinet wil dat de grote steden de concessies voor het ov-net per 2012 openbaar aanbesteden. Nu mogen ze het nog onderhans gunnen. De werknemers van het GVB in Amsterdam, de HTM in Den Haag en de RET in Rotterdam zijn bang dat hun bedrijven het openbaar vervoer in hun stad kwijtraken. Zij hebben estafette-acties aangekondigd voor 14, 15 en 16 februari.

Estafette acties
Op maandag 14 februari beginnen de acties bij het GVB, dinsdag neemt de Haagse vervoerder HTM het stokje over en donderdag moeten reizigers in Rotterdam rekening houden met hinder als gevolg van acties.

Kaalslag
De vervoerders zijn niet alleen bang dat zij de concessie door een openbare aanbesteding kwijt raken, ook zijn ze bang dat dit ten kosten gaat van de kwaliteit en kwantiteit. Het kabinet gaat er vanuit dat door een aanbesteding 120 miljoen euro kan worden bezuinigd, maar dat bestrijden de stadsvervoerders. De GVB vreest als het kabinet haar plannen doorzet 20 van de 44 bussen moet opheffen en 6 van de 16 tramlijnen. Daarmee zal vooral de reiziger het dupe worden van de plannen. Maar ook ov-medewerkers zouden door de bezuinigingen voor hun baan moeten vrezen.

Actie maandag
Vooruitlopend op de bezuinigingen vervalt komende maandag veertig procent van het vervoer in Amsterdam. Daarmee willen de vakbonden protesteren tegen de bezuinigingen en laten zien welke grote gevolgen deze zullen hebben. In Den Haag en Rotterdam vervalt ook een deel van het vervoer. Abvakabo benadrukt dat het niet gaat om stakingen of werkonderbrekingen.