fbpx

Bord op perron Den Bosch geeft zitplaats in trein aan

18 mrt 2013 8:13

Treinreizigers in Den Bosch kunnen sinds maandag op een elektronisch bord op het perron zien hoe druk het is in de trein die binnenkomt. Ook is te zien waar de 1e en 2e klas is, waar een stiltezone is of waar iemand z´n fiets kwijt kan.

Het gaat om een proef van ongeveer drie maanden, aldus de Nederlandse Spoorwegen. Het led-bord op spoor 1 wordt gevoed met informatie uit 11 intercity´s die zijn uitgerust met infraroodsensoren in de buiten- en binnendeuren. Die trein rijden op de IJssellijn (Zwolle – Den Bosch – Roosendaal). Dat systeem telt het aantal reizigers dat in- en uitstapt op de balkons en in de coupés.

Het bord is een vervolg op een test met een uitgebreide versie van de reisplanner-app, die dezelfde informatie biedt op het traject Zwolle – Roosendaal. Aan die proef, die sinds begin februari wordt gehouden, doen ongeveer 1000 klanten van de NS mee.

Het elektronische bord over de volle lengte van het perron geeft onder meer met kleuren aan hoe vol de trein is: bij groen is het rustig, bij rood druk. Volgens de NS weten reizigers op die manier beter waar ze kunnen gaan staan op het perron. Ook moet de informatie helpen om de reizigers beter te spreiden over de trein.

Tijdens de Spoorprijs 2012 kwamen er heel veel reacties van reizigers binnen die behoefte hadden aan informatie over de drukte in de trein. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl